Składniki: 225g cukru (najlepiej brązowego) 225g oleju 340g sułtanek 340g rodzynek 225g koryntek otarta skórka z połowy pomarańczy otarta skórka z 1 cytryny 110g mąki 110g bułki tartej 55g pokruszonych migdałów 2 jajka (ubite) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli 150ml brandy lub rumu 75g twardego masła, startego na tarce o grubych oczkach + masło do wysmarowania miski Do przyrządzenie świątecznego puddingu będziesz potrzebował: - ceramiczną misę z "kołnierzem" (tak, aby można było obwiązać papier sznurkiem) lub specjalną puddingową miskę - naczynie, w którym będziesz mógł wymieszać część składników - sito, ręczniki papierowe - do osuszania namoczonych bakalii - papier do pieczenia oraz sznurek kuchenny - garnek do gotowania na parze (dwupiętrowy) Sposób przyrządzania: 1) Wysmaruj miskę puddingową masłem 2) Zalej wrzątkiem rodzynki, sułtanki, koryntki i zostaw na pół godziny, aby napęczniały; odcedź je i osusz 3) Do ubitych jajek wlej brandy i dokładnie wymieszaj 4) W osobnym naczyniu wymieszaj: mąkę, olej, bułkę tartą, pokruszone migdały, osuszone bakalie oraz cukier. Dodaj szczyptę soli, przyprawę do piernika, kandyzowaną skórkę z pomarańczy i skórkę z cytryny, a także gałkę muszkatołową i cynamon 5) Wszystko przełóż do przygotowanej miski puddingowej (pamiętaj, aby zostawić ok. 3 cm od góry, ponieważ pudding rośnie w trakcie gotowania na parze). Wierzch miski przykryj papierem do pieczenia. Wysmaruj papier od spodu masłem. Przymocuj papier do miski kuchennym sznurkiem (praktyczna rada: zawiąż pętelkę, dzięki której łatwo będzie wyjąć miskę z garnka). Do dolnej części garnka do gotowania na parze wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Woda nie może dotykać dna górnego garnka (jedynie bąbelki podczas gotowania mają się "obijać" o dno). Do górnego garnka włóż miskę z puddingiem, zakryj garnek pokrywką i gotuj przez 7 godzin na średnim ogniu (woda ma stale bulgotać; pamiętaj, aby dolewać wrzącej wody do dolnego garnka - należy zachować stały poziom wody). Po 7 godzinach parzenia puddingu wyjmij miskę z garnka i zostaw do ostygnięcia. Zmień papier na misce i ponownie obwiąż go sznurkiem. Całość owiń szczelnie folią i pozostaw w chłodnym, ale suchym miejscu. W święta warto powtórzyć takie parzenie (3 godziny). Pudding serwuje się na podgrzanym talerzu odwrócony do góry nogami. Następnie należy go zalać podgrzaną brandy i podpalić. Dla łasuchów: tak przygotowany pudding można polać specjalnym sosem (brandy lub rum z masłem).