Co to jest Beaujolais Nouveau? Beaujolais Nouveau jest wynikiem szybkiej fermentacji winogron i jest gotowe do spożycia już w 6 tygodni po winobraniu. Jest lekkim, nieskomplikowanym winem. Ma mocno owocowy zapach. Pochodzi z rejonu Beaujolais na północ od Lyon we Francji. Produkowane jest z winogron gamay (dawniej też pinot noir). Istnieje także znacznie mniej popularne białe beaujolais produkowane z chardonnay. "Le Beaujolais Nouveau est arrive!" Zwyczaj degustacji Beaujolais Nouveau, który ma coraz więcej zwolenników w Polsce, wywodzi się ze starej tradycji spożywania pierwszego, nadającego się do picia wina, właśnie jesienią. Na dobre wprowadzono go we Francji dopiero w latach 50. Wciąż święci triumfy. Kojarzone jest przede wszystkim z radosnym okrzykiem "Le Beaujolais Nouveau est arrive!" (Przybyło Beaujolais Nouveau!). Sukces marketingowców? Choć Beaujolais Nouveau jest rozchwytywane, nigdy nie miało najlepszej renomy wśród koneserów, a jego powodzenie często jest przypisują oni skutecznemu marketingowi. Mówi się, że to nie tylko wino, ale także, a może przede wszystkim, styl życia - beaujolais to prostota. 55 milionów butelek Każdy pośrednik i restaurator stara się jako pierwszy zaoferować młode wino klientom. Podobno niektórzy przesyłają wino do Stanów Zjednoczonych na pokładzie odrzutowców. Producenci twierdzą, że eksportują ponad 55 milionów butelek Beaujolais Nouveau do 200 krajów świata. Więcej na ten temat w serwisie Biznes Jak serwować? Wina czerwone podajemy w temperaturze pokojowej, a białe lekko schłodzone. Nie powinniśmy się jednak zdziwić gdy kelner poda nam beaujolais schłodzone. Chłodzenie czerwonego wina Beaujolais Nouveau i Beaujolais Villages jest uzasadnione - wyzwala i wzmacnia ich owocowo-kwaskowy, żywy aromat.