Naukowcy z Uniwersytetu Maastricht w Holandii przeprowadzili badania wśród 48 mężczyzn, z których żaden nie ćwiczył regularnie. Połowa badanych była w wieku 20-30 lat, druga połowa zaś po 70. roku życia. Okazało się, że w przypadku obu grup spożycie bezpośrednio po ćwiczeniach napoju zawierającego 20 gramów białka prowadziło do zwiększonej syntezy protein w komórkach mięśniowych w porównaniu z wypiciem napoju po 30 minutach odpoczynku. Co więcej, proces ten zwiększał się niemal w takim samym stopniu w obu grupach wiekowych. "Sugeruje to, że wbrew spekulacjom niektórych naukowców, starszy wiek nie wpływa negatywnie na sposób, w jaki organizm przyswaja białko z pożywienia" - zauważa prowadzący badania dr Luc J. C. van Loon. Podczas badań naukowcy kilkakrotnie mierzyli poziom aminokwasów (składników budulcowych protein) we krwi uczestników. Pobierali też małą próbkę tkanki mięśniowej z uda przed wypiciem napoju proteinowego oraz sześć godzin później, co pozwoliło zaobserwować zmiany. Jak podkreśla dr van Loon, odpowiedni sposób odżywiania w połączeniu z ćwiczeniami pomaga zapobiegać zanikowi tkanki mięśniowej wraz z wiekiem, a tym samym sprzyja zdrowemu starzeniu się.(