Naukowcy z Barcelony podkreślają, że gorące napoje podnoszą ryzyko rozwoju raka przełyku aż czterokrotnie. Poprzednie badania wykazały, że częste spożywanie mięsa, tłuszczów zwierzęcych, słonych pokarmów także niesie zagrożenie rakiem, podczas gdy duże ilości owoców, warzyw, pokarmów zbożowych chronią przed nowotworem. Regularne spożywanie owoców obniża ryzyko raka aż o 63 procent. Naukowcy szczególnie badali związek pomiędzy piciem mate (specjalnego gatunku zielonej herbaty bardzo popularnego w Ameryce Południowej) - a nowotworem przełyku. Herbata mate jest serwowana na gorąco i często wypijana przez słomkę, co sprawia, że bardzo gorąca dostaje się wprost do przełyku. Stwierdzono, że miłośnicy bardzo gorącej mate mają większe ryzyko zachorowania na nowotwór niezależnie od innych czynników ryzyka, jak palenie tytoniu czy nadużywanie alkoholu. Podkreślono, że dotyczy to osób, które regularnie piją ten napój. Naukowcy podkreślają jednak, że nie rodzaj napoju decyduje o rozwoju raka, a jego temperatura. Związki te zauważono także u osób często pijących kawę czy herbatę - napojów spożywanych głównie na gorąco. Rak przełyku należy do najczęściej występujących nowotworów w Argentynie, Brazylii, Urugwaju i Paragwaju.