Kurkuma, nazywana też ostryżem, szafranicą lub żółtym imbirem, to rodzaj bylin z rodziny imbirowatych. Zmielona na proszek żółtej barwy, stanowi podstawowy składnik indyjskich mieszanek przypraw, nazwanych "curry" przez brytyjskich kolonizatorów. Istnieje mnóstwo wariantów curry. Naukowcom udało się po raz pierwszy wyodrębnić aktywny składnik kurkuminoidów - naturalnych substancji występującej w kłączach tej rośliny. Składnik ten (BDMC) stymuluje system immunologiczny do niszczenia białek, które powodują chorobę Alzheimera. Według doktora Milana Fiali z Uniwersytetu kalifornijskiego w Los Angeles, który ogłosił to w lipcowym wydaniu periodyku "Proceedings of the National Academy of Sciences", badania dają nadzieję, że odkryta substancja zostanie wykorzystana do leczenia chorych na Alzheimera. Badania wykazały, że BDMC wspomaga system immunologiczny w usuwaniu amyloidu beta - białka, którego złogi utrudniają przewodzenie sygnałów nerwowych w obszarach w mózgu odpowiedzialnych za pamięć i uwagę, zachowanie czy nastrój. Złogi te, nazywane również płytkami amyloidowymi, wywołują u chorych zaburzenia pamięci i osobowości, powodują też obumieranie neuronów. Kurkuma już wcześniej okazała się skutecznym środkiem obniżającym poziom cholesterolu i glukozy. Ma właściwości antyutleniające, przeciwzapalne oraz działa przeciwrakowo. Doktor Anshu Rohagti z oddziału neurologii szpitala Sir Gangaram powiedział dziennikowi, że "przypadki choroby otępiennej są w Indiach o wiele rzadsze niż w krajach Zachodu". Na chorobę tę cierpi ok. 5 proc. ludności Indii w wieku ponad 60 lat. Ocenia się, że na świecie na chorobę Alzheimera choruje ok. 30 mln osób, w Polsce - ok. 200 tys. Ze względu na starzenie się społeczeństw zakłada się, że do roku 2050 liczba chorych wzrośnie trzykrotnie. Początek choroby zwykle występuje po 65. roku życia, ale może pojawić się wcześniej.