GIS zaktualizował niedawno listę produktów marki Kinder, które zostały dobrowolnie wycofane ze sprzedaży ze względu na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium. Ponieważ zatrucie bakterią może mieć poważne konsekwencje zdrowotne, a w okresie Wielkanocy 2022 często sięgamy po produkty, które mogą stwarzać potencjalne zagrożenie, wyjaśniamy, jak zminimalizować ryzyko i rozpoznać objawy zakażenia salmonellą. Produkty Kinder wycofane ze względu na potencjalne ryzyko zakażenia salmonellą Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował, że do listy produktów marki Kinder wycofanych z obrotu handlowego z uwagi na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych salmonellą, dołączają kolejne wyroby czekoladowe. Są wśród nich nie tylko popularne jajka z niespodzianką, ale również, jajeczka z serii Kinder Mini, Kinder Schoko-bons czy zestawy Kinder Maxi z maskotką. Poniższe zdjęcia przedstawiają listę produktów wycofanych ze sprzedaży opublikowaną na oficjalnej stronie GIS wraz z nazwą i numerem partii: Nazwa produktu: Kinder Schoko-bons 46 g, 125 g, 200 g; Data minimalnej trwałości: wszystkie daty minimalnej trwałości; Numer partii: wszystkie partie. Nazwa produktu: Kinder Niespodzianka Maxi 100g; Data minimalnej trwałości: wszystkie daty minimalnej trwałości; Numer partii: wszystkie partie. Nazwa produktu: Kinder Maxi MIX z maskotką 133g; Data minimalnej trwałości: wszystkie daty minimalnej trwałości; Numer partii: wszystkie partie. Nazwa produktu: Kinder Mini EGGS 100g; Data minimalnej trwałości: wszystkie daty minimalnej trwałości; Numer partii: wszystkie partie. GIS zaapelował do klientów o ostrożność i niespożywanie produktów Kinder objętych komunikatem. Przestrzegł również, aby w przypadku wystąpienia objawów zatrucia salmonellą w przypadku zjedzenia któregoś z wyżej wymienionych produktów, niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. O działaniach, które podjęła Grupa Ferrero, aby zminimalizować ryzyko związane z serią potencjalnie wadliwych produktów, można przeczytać natomiast na stronie GIS. Co to jest salmonella i jak można się nią zarazić? Salmonella to bakteria z rodziny Enterobacteriaceae, która bytuje w organizmach ludzi i zwierząt. Zakażenie jej pałeczkami prowadzi do groźnej choroby nazywanej salmonellozą, która jest częstą przyczyną groźnych zatruć pokarmowych oraz innych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Jak można zarazić się salmonellą? Najczęstsze źródła zarażenia salmonellą to kontakt z chorymi zwierzętami, spożywanie skażonej wody, a także, surowej, nieumytej lub źle przechowywanej żywności np.: jajek i produktów, do których są dodawanemlekawyrobów cukierniczych tj. ciastka z kremem czy lodyowoców i warzywowoców morzamięsa oraz przetworów mięsnych Aby zapobiegać salmonelli należy przestrzegać zasad higieny w kuchni i łazience. Podgrzewanie jedzenia w temperaturze co najmniej 65 stopni Celsjusza obniża ryzyko zakażenia bakterią, więc warto dokładnie piec mięso i gotować jajka. Istotne jest również regularne mycie rąk przed i po przygotowywaniu jedzenia oraz przechowywanie żywności. Ponadto, wykluczone jest rozmrażanie i ponowne zamrażanie jedzenia, a produkty surowe lub przygotowywane z użyciem surowych jaj po zakupie od razu powinny zostać włożone do lodówki, lub zamrażarki. Nóż i deskę do krojenia mięsa należy natomiast każdorazowo po użyciu wyczyścić, wykorzystując do tego celu gorącą wodę. Objawy zakażenia salmonellą Objawy zakażenia salmonellą można zauważyć już po ośmiu godzinach od spożycia produktów zainfekowanych bakterią. Zarówno u dzieci, jak i u dorosłych objawy salmonelli są podobne, jednak w przypadku młodych pacjentów (szczególnie u niemowląt i małych dzieci) choroba może być bardzo groźna. Biegunka i wymioty mogą bowiem bardzo szybko osłabić organizm młodego pacjenta i prowadzić do jego odwodnienia. Objawy zakażenia salmonellą to najczęściej: biegunkagorączka do 39 stopniból brzuchanudnościwymioty apatiarozdrażnieniesennośćzawroty głowybrak łez podczas płaczu Leczenie zakażenia salmonellą Leczenie zatrucia salmonellą w dużej mierze opiera się o działanie objawowe. U pacjentów, którzy nie wymagają hospitalizacji, zalecane są przede wszystkim: odpoczynek uzupełnianie płynówprzyjmowanie elektrolitów i węgla leczniczegostosowanie lekkostrawnej diety Jeżeli leczenie salmonelli nie przynosi efektów, konieczna jest ponowna wizyta u lekarza i zrobienie przesiewu w celu dobrania odpowiedniego antybiotyku. Czytaj również: Salmonella. Objawy, leczenie, powikłania i profilaktyka Salmonella. Groźna bakteria w mięsie. GIS ostrzega Salmonella. Partie popularnego produktu wycofane przez GIS Zobacz także: