Badania zespołu z Duke University zostały opublikowane w "Journal of Neuroscience". Naukowcy odkryli, że niektóre komórki układu odpornościowego, normalnie chroniące mózg, zaczęły pochłaniać argininę, kluczową substancję odżywczą. W testach przeprowadzonych na myszach, badaczom udało się zablokować ten proces - prowadzący m.in. do zaniku pamięci - specjalnym lekiem małocząsteczkowym. Badania pokazują, że dokładna rola komórek układu odpornościowego nie jest jasna, ale mogą wskazywać nową potencjalną przyczynę choroby Alzheimera i kierunek nowej strategii leczenia. "Jeżeli konsumpcja argininy rzeczywiście ma tak wielkie znaczenie w procesie chorobowym, może uda się nam ją zatrzymać, stopując tym samym chorobę. Te badania pozwalają inaczej myśleć o Alzheimerze i perspektywach leczenia choroby" - mówi prof. Carol Colton z Duke University School of Medicine. Naukowcy podczas badań podali myszom difluorometylornitynę (DFMO). Lek ten zablokował skutki działania arginazy, enzymu rozkładającego argininę. "Badania pokazały, że zablokowanie tego procesu mogło - przynajmniej wśród myszy - chronić przed chorobą Alzheimera" - podkreśla Matthew Kan, jeden z naukowców zaangażowanych w badania.