Aż 44 proc. Polaków uważa, że istnieje "nowa kuchnia polska" - wynika z badań Instytutu Opinii Homo Homini dla Winiar. Co pod tym określeniem się kryje? - Przyjemność z gotowania, innowacyjność oraz moda. Odkrycie, że aby zjeść smacznie, nie trzeba wielogodzinnego poświęcenia - komentuje dr Tomasz Sobierajski, socjolog. Okazuje się, że 67 proc. Polaków - choć prawie codziennie przygotowuje posiłki w domu - zaczyna czuć miętę do gotowania. Na pytanie: czym jest dla pani/pana gotowanie? 50 proc. - odpowiedziało przyjemnością, 12 proc. - relaksem, 10 proc. - sprawieniem przyjemności rodzinie. Stanie w kuchni jest koniecznością dla 48 proc. albo przykrym obowiązkiem - dla 10 proc. Chętnie eksperymentujemy. Dlaczego? Aż 64 proc. chce urozmaicenia posiłków, 55 proc. kuszą nowe smaki, 12 proc. - tylko na specjalnie okazje, 11 proc. - chce zabłysnąć przed rodziną i znajomymi. Zmienia się również sposób docierania do przepisów kulinarnych - na blacie kuchennym obok mąki pojawia się kawałek miejsca na laptopa. Co trzeci respondent chętnie korzysta z popularnych w ostatnim czasie blogów i forów kulinarnych, a także ze stron producentów produktów spożywczych.