Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania obchodzony jest z inicjatywy Komisji Europejskiej. Ma pomóc w walce z otyłością, która stanowi coraz poważniejszy problem, zwłaszcza wśród dzieci: ponad 22 miliony z nich dotyka nadwaga lub otyłość, a ich liczba rośnie z roku na rok. Ok. 20 tys. dzieci otyłych cierpi na cukrzycę, a wielu z nich zagrażają choroby serca, ponad 1,4 mln najmłodszych narażonych jest na schorzenia wątroby. W zeszłym roku Dzień Dobrego Jedzenia wprowadzono do warszawskiego kalendarza imprez szkolnych. Inicjatywa ta ma zachęcić dzieci do zdrowego odżywiania, a także zwrócić uwagę rodziców i opiekunów na sposób żywienia dzieci w placówkach oświatowych. W obchody zaangażowali się burmistrzowie dzielnic, eksperci z zakresu żywienia i dietetyki, dyrektorzy szkół, nauczyciele, uczniowie i ich rodzice. W ramach obchodów odbędą się m.in. konkursy na najciekawszą surówkę, najlepszą szarlotkę, "Warzywny teatrzyk", przygotowanie "zdrowego co nieco", a także prelekcje na temat zasad zdrowego żywienia oraz gry i zabawy edukacyjne dotyczące zdrowego stylu życia.