Tegoroczną zbiórkę przeprowadzi 22 Banków Żywności. Organizują ją Banki z: Częstochowy, Elbląga, Gdańska, Jawora, Kielc, Konina, Krakowa, Leszna, Olsztyna, Ostrowca Świętokrzyskiego, Piły, Poznania, Radomia, Rudy Śląskiej, Rzeszowa, Siedlec, Suwałk, Tarnobrzegu, Tczewa, Torunia, Wałbrzycha i Zielonej Góry. W Warszawie w tym roku zbiórka żywności przybierze szczególną formę. Zamiast akcji w sklepach w 16 warszawskich kościołach w ostatnią przedświąteczną niedzielę zostanie przeprowadzona zbiórka jajek. Wielkanocna Zbiórka Żywności przeprowadzana jest z myślą o osobach, których bezpośrednio dotyka ubóstwo. Ma zachęcić jak największą liczbę klientów sklepów do kupienia choćby jednego produktu spożywczego więcej i podzielenia się z najuboższymi przed zbliżającymi się świętami. Najbardziej oczekiwane są artykuły z długim terminem przydatności do spożycia, m.in. olej, cukier, konserwy mięsne, słodycze, dżemy, a także tradycyjne produkty potrzebne na świąteczne stoły. Żywność trafi do podopiecznych organizacji prowadzących dożywianie, współpracujących z Bankami Żywności. W ubiegłorocznej Wielkanocnej Zbiórce Żywności zebrano 245 ton artykułów spożywczych. Banki Żywności prowadzą także co roku zbiórkę przed Bożym Narodzeniem. Organizowana jest co roku, w tym samym czasie, przez wszystkie europejskie Banki Żywności, ok. 3 tygodnie przed świętami. W zeszłym roku polskie Banki Żywności zebrały 550 ton artykułów spożywczych. Federacja Polskich Banków Żywności powstała w 1997 roku, zrzesza 22 Banki Żywności, których misją jest zwalczanie niedożywienia i przeciwdziałanie marnotrawstwu jedzenia. Prowadzi m.in. akcję "Podziel się posiłkiem" na rzecz walki z niedożywieniem dzieci. Idea Banków Żywności zrodziła się w latach 60. XX wieku w USA z potrzeby zagospodarowania nadwyżek wyrobów spożywczych. W Europie pierwsze Banki Żywności powstały w latach 80. Więcej informacji o Bankach Żywności, zbiórce oraz dane kontaktowe do jej organizatorów można znaleźć na stronie internetowej www.bankizywnosci.pl.