W zbiórkę żywności, organizowaną przez Federację Polskich Banków Żywności, włączyło się blisko 2200 sklepów i 35 tys. wolontariuszy. W sklepach zostaną ustawione specjalne stoiska, gdzie będzie można zostawić artykuły spożywcze. Do końca roku potrwa Internetowa Zbiórka Żywności - zakupów na rzecz potrzebujących będzie można dokonać również w sklepie internetowym. W ramach Świątecznej Zbiórki Żywności odbędą się również aukcje internetowe, na których licytowane będą przedmioty podarowane przez znane osoby - dochód ze sprzedaży zostanie przeznaczony na przyszłoroczną akcję. - Celem naszej akcji jest zebranie artykułów spożywczych, które jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia trafią do najuboższych, oraz zwrócenie uwagi na problem niedożywienia i ubóstwa w naszym kraju - powiedział prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski w czwartek na konferencji w Centrum Prasowym PAP. Zwrócił uwagę, że Polska zajmuje w Unii Europejskiej ostatnie, 27. miejsce pod względem zasięgu ubóstwa. Jak podkreśliła dr hab. Anna Giza-Poleszczuk, socjolog z Uniwersytetu Warszawskiego, w Polsce prawie 4 mln ludzi (10,2 proc.) żyje poniżej minimum egzystencji, największą grupę osób skrajnie ubogich stanowią dzieci i młodzież. - Polacy chętnie okazują pomoc bliźnim, pod warunkiem, że wiedzą jak. Dlatego takie inicjatywy jak Świąteczna Zbiórka Żywności są bardzo potrzebne - podkreśliła Giza-Poleszczuk. "Ludzie biedni też chcą walczyć o swoją godność i żyć normalnie. Dlatego nie zapominajmy o słodyczach. Czekolada na pewno poprawi im samopoczucie" - dodała. Borowski wyjaśnił, że ok. 80 proc. żywności zebranej podczas akcji trafi do potrzebujących jeszcze przed Bożym Narodzeniem, reszta - w styczniu, który dla wielu osób jest bardzo trudnym okresem z uwagi na przedświąteczne wydatki. Zaznaczył, że Banki Żywności nie przekazują darów indywidualnym osobom, tylko instytucjom i organizacjom na co dzień zajmującym się potrzebującymi. Świąteczna Zbiórka Żywności to projekt realizowany przez Banki Żywności od 1997 roku. Zbiórka organizowana jest co roku, w tym samym czasie, przez wszystkie europejskie Banki Żywności, ok. 3 tygodnie przed świętami. Jej celem jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na problem ubóstwa i niedożywienia. W ciągu 10 lat trwania projektu w Polsce udało się zebrać ponad 2 tysiące 400 ton żywności, w czasie zeszłorocznej zbiórki - 491 ton. Jak podkreślił Borowski, Banki Żywności pomagają najuboższym nie tylko w okresie przedświątecznym. "Współpracujemy m.in. z producentami i dystrybutorami żywności, przekazujemy organizacjom dobroczynnym żywność, która codziennie trafia do ok. miliona osób" - powiedział Borowski. Federacja Polskich Banków Żywności, powstała w 1997 roku, zrzesza 22 Banki Żywności, których misją jest zwalczanie niedożywienia i przeciwdziałanie marnotrawstwu jedzenia. Prowadzi m.in. akcję "Podziel się posiłkiem" na rzecz walki z niedożywieniem dzieci. Idea banków żywności zrodziła się w latach 60. XX wieku w USA z potrzeby zagospodarowania nadwyżek wyrobów spożywczych. W Europie pierwsze banki żywności powstały w latach 80. Jednym z patronów medialnych akcji jest Polska Agencja Prasowa.