Agata Wolska z warszawskiego sanepidu radzi, aby początkujący grzybiarze zbierali tylko grzyby, które pod kapeluszem mają rurki, a nie blaszki. Wśród grzybów rurkowych są gatunki niejadalne, jak goryczak żółciowy, który jest gorzki i może popsuć smak potrawy. Wśród grzybów blaszkowych są z kolei gatunki jadalne, niejadalne jak i śmiertelnie trujące - jak na przykład muchomor sromotnikowy czy jadowity. Wolska podkreśla, że grzyby należy zbierać w całości, wykręcając je z podłoża. - Nie należy zbierać grzybów młodych, ponieważ nie wszystkie cechy potrzebne do identyfikacji zostały wykształcone i łatwo pomylić małą kanię z muchomorem sromotnikowym - dodaje. Ponadto grzyby najlepiej zbierać do koszyków wiklinowych; nigdy do toreb foliowych, w których mogą się pokruszyć, sparzyć i nabrać szkodliwych dla zdrowia właściwości.