Jak wynika z badań, co trzecie dziecko w Polsce jest niedożywione; średnio 18 uczniów w każdej z polskich szkół podstawowych i gimnazjalnych potrzebuje dożywiania, a nie jest objęte żadnym programem pomocy; w co trzeciej szkole dzieci nie mają dostępu do obiadów, głównie z braku warunków do przygotowania i wydawania posiłków. Jak podkreślali we wtorek na konferencji prasowej organizatorzy kampanii, akcja nie polega jedynie na rozdawaniu posiłków. Jej pomysłodawcy nie chcą uzależniać od pomocy, ale raczej uczyć i wspierać skuteczne rozwiązania problemu niedożywienia, jak organizacja stołówek, zakładanie ogródków warzywnych czy wspólne przygotowywanie posiłków przez dzieci i ich rodziców. - Takie działania to inwestycja w kapitał ludzki i społeczny. Staramy się wyrwać dzieci z ubóstwa, jednocześnie wzmacniając więzi międzyludzkie - mówił dr Marek Rymsza z Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych Uniwersytetu Warszawskiego. Partnerem strategicznym kampanii są Banki Żywności, organizacja, której celem jest zapobieganie marnowaniu się jedzenia i docieranie z nim do najbardziej potrzebujących. Od 10 lat organizacja przeprowadza zbiórki żywności w sklepach i supermarketach. Jak zapowiedział prezes Federacji Polskich Banków Żywności - Marek Borowski, 28 i 29 września w całym kraju organizacja będzie zbierać produkty żywnościowe na rzecz kampanii. Szczególnie potrzebne są olej, cukier, ryż, płatki śniadaniowe, odżywki dla dzieci, dżemy, soki, makaron i konserwy. Piątą edycję akcji zainaugurował w piątek koncert w Poznaniu. Symbolicznym biletem wstępu były artykuły spożywcze zbierane na miejscu imprezy. Zebrano ok. 11 ton żywności. Według badań przeprowadzonych przez firmę SMG/KRC w 2005 roku, 29 proc. dzieci w wieku 7 ? 15 lat potrzebuje dożywiania. 20 proc. z nich korzysta z dofinansowania posiłków, a kolejne 9 proc. powinno zostać objęte pomocą. Największe zapotrzebowanie na dożywianie dzieci zgłaszane jest na Pomorzu, w Małopolsce, na Śląsku i w Polsce Północno-Wschodniej. W ciągu czterech dotychczasowych edycji programu udało się przygotować prawie 4 miliony posiłków dla najbardziej potrzebujących dzieci.