"Wiem, że zbieranie grzybów to ulubione zajęcie tysięcy Polaków, a grzyby to tradycyjna potrawa na naszych stołach. Niestety w sezonie na grzybobranie dochodzi do zatruć, w tym i dzieci" - pisze RPD w liście, który wystosował w czwartek do rodziców i opiekunów. Apeluje w nim do dorosłych, by zwracali szczególną uwagę na ochronę zdrowia i życia najmłodszych. "Przypominam, że obowiązek tej ochrony spoczywa na nas - rodzicach i opiekunach" - podkreśla. Tragiczne przypadki zatruć Zwraca także uwagę, że grzyby nie są zalecane do podawania dzieciom. Przypomina, że są już w tym roku przypadki zatruć po zjedzeniu grzybów: o życie walczy szesnastolatek z Mazowsza, który zjadł muchomora sromotnikowego. W nocy lekarze z Centrum Zdrowia Dziecka przeszczepili mu wątrobę. "Niech ta historia pobudzi do refleksji i będzie dla nas wszystkich przestrogą" - pisze Michalak. O ostrożność przy zbieraniu grzybów apeluje także Główny Inspektorat Sanitarny, który również podkreśla, że nie powinny ich jeść małe dzieci. Należy zbierać tylko wyrośnięte grzyby Służby sanitarne przypominają, że należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia. Należy unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak. Muchomory sromotnikowe - jak wynika z relacji osób, które się nimi zatruły - mają przyjemny smak. Grzyby powinny być zbierane do przewiewnych koszyków, nie należy wkładać ich do foliowych reklamówek, ponieważ powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie, nie można ich przechowywać zbyt długo. GIS przestrzega, by nie zbierać grzybów rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu, ponieważ wchłaniają one ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia. Można skorzystać z bezpłatnej porady W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych. W przypadku wystąpienia po zjedzeniu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki, podwyższonej temperatury ciała, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować życie. Według GIS, w ubiegłym roku z powodu poważnych zatruć niejadalnymi grzybami hospitalizowanych było 80 osób, w tym dzieci. W niektórych przypadkach konieczne były przeszczepy wątroby. Siedem osób zmarło.