Reklama

Reklama

Popołudnie w belgijskim stylu

Popołudnie w Belgii, bez wyjazdu z Warszawy? O tym, że nie trzeba pokonywać prawie 1500 kilometrów, by spędzić czas poznając bogatą kulturę tego kraju będzie można przekonać się 24 października, w godzinach 13.00-20.30. w warszawskiej restauracji Rewers.

W ramach 17. Dni Belgijskich uczestnicy poznają codzienne życie mieszkańców Belgii, skosztują narodowych specjałów i wsłuchają się w brzmienie saksofonowych dźwięków. Wstęp jest bezpłatny.

Reklama

Już w sobotę 24 października, w restauracji Rewers mieszczącej się w budynku Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego będzie można na kilka godzin przenieść się do krainy znanej m.in. z czekolady, komiksów i diamentów. W niezwykłą podróż wybiorą się uczestnicy Belgijskiego Popołudnia, obfitującego w bezpłatne wydarzenia, pozwalające poznać bogatą kulturę tego kraju.

Smerfna pomoc

Belgijskie Popołudnie rozpocznie akcja charytatywna "Uszyj Smerfnego Jasia". W trakcie jej trwania (godz. 13.00-18.30), uczestnicy pod czujnym okiem instruktorów, z dostępem do maszyn i  materiałów, stworzą kolorowe poszewki z motywem Smerfów. Uszyte wspólnie z inicjatorką akcji - Natalią Bielawską jasie, zostaną przekazane małym pacjentom Szpitala Pediatrycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Warsztaty komiksu

Nie bez powodu Belgia nazywana jest stolicą komiksu. To właśnie z tego kraju pochodzą popularni rysownicy, którzy stworzyli Tintina, Lucky Luke’ a czy Smerfy. Podczas Belgijskiego Popołudnia nie zabraknie więc wydarzenia poświęconego rysunkowym historyjkom (godz.13.30). Dla ich miłośników gratką będzie spotkanie z Franckiem Pezzą - Delegatem Walonii - Brukseli w Warszawie, który opowie o znaczeniu komiksów w kulturze Belgii. Ponadto każdy będzie mógł wziąć udział w warsztatach, sprawdzić swoje umiejętności rysunkowe i stworzyć pierwszy komiks.

Smaki Belgii

Wyśmienita czekolada, doskonałe piwo, tradycyjne małże i frytki to nie jedyne specjalności tamtejszej kuchni. Dzięki pokazowi w wykonaniu adeptów byłego kucharza belgijskiej rodziny królewskiej, twórcy Akademii Kuchni Molekularnej w Polsce - Jeana Bosa (godz. 15.00) będzie można dowiedzieć się, jakie przysmaki królują w kuchni molekularnej. Szefowie kuchni stworzą potrawy, które podczas degustacji zachwycą najbardziej wymagające kubki smakowe.

Belgia na co dzień

Dlaczego Belgowie rodzą się z cegłą w brzuchu? Z jakiego powodu nie ma belgijskiego języka, a obywatelstwo belgijskie to tylko kwestia administracyjna? Na te i inne nurtujące pytania dotyczące codziennego życia mieszkańców Belgii odpowiedzą podczas spotkania (godz. 17.00) autor książki "Belgijska melancholia. Belgia dla nieprzekonanych" - Marek Orzechowski oraz były ambasador Polski w Belgii - Sławomir Czarlewski. Nie zabraknie również atrakcji dla melomanów. Idealnym zakończeniem popołudnia będzie koncert obfitujący w belgijskie aranżacje na saksofon (godz.19.00), w wykonaniu Morpheus Saxophone Quartet.


O Belgijskiej Izbie Gospodarczej

Belgijska Izba Gospodarcza (Belgian Business Chamber, BBC) powstała w 1992 roku. Obecnie liczy ona ok. 110 członków. Wśród nich są przede wszystkim firmy belgijskie prowadzące działalność gospodarczą na terenie Polski, jak również firmy zainteresowane współpracą z belgijskimi partnerami lub/oraz rynkiem belgijskim. Belgijska Izba Gospodarcza zajmuje się promocją firm belgijskich na rynku polskim oraz organizacją wydarzeń o charakterze biznesowym i kulturalnym. Dodatkowo BBC wspiera swoich członków, ułatwiając im dostęp do profesjonalnych i kompetentnych partnerów zewnętrznych. Belgijska Izba Gospodarcza w swojej działalności realizuje również cele społeczne. 



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje