- Oporność bakterii na antybiotyki jest przyczyną narastających zakażeń szpitalnych, dlatego niezbędne jest identyfikowanie nowych czynników przeciwbakteryjnych, wykazujących nowe mechanizmy działania - powiedziała dr Solecka. Wiadomo, że substancja hamuje wzrost bakterii takich jak: Proteus vulgaris, Proteus mirabilis, Stenotrophomonas maltophilia i Bordetella bronchiseptica. Jak informuje Jarosław Jaworski z NIZP-PZH, struktura nowej substancji nie była jeszcze odnotowana w literaturze medycznej i naukowych bazach danych. - Nowo odkryty związek wykazuje zbliżony mechanizm działania do antybiotyków beta-laktamowych (szeroko stosowanej grupy antybiotyków bakteriobójczych - red.), lecz jego budowa chemiczna jest odmienna. Daje to nadzieję na wolniejsze nabywanie mechanizmów oporności przez bakterie - opisuje Jaworski. Dr Solecka od wielu lat prowadzi badania naturalnych, bioaktywnych metabolitów o właściwościach antybiotycznych. Nowy związek chemiczny udało się uzyskać w wyniku długotrwałych i skomplikowanych procedur badawczych (m.in. chromatografii cieczowej wysokociśnieniowej - HPLC). - We współpracy z naukowcami z Narodowego Instytutu Leków udało się określić jego strukturę chemiczną. Zbadano też właściwości biologiczne związku, do których należą przede wszystkim aktywności przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne - wyjaśnia Jaworski. Kontynuowanie badań dr Soleckiej będzie możliwe dzięki wartemu ponad 6 milionów zł unijnemu grantowi, pozyskanemu w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. Pieniądze będą przeznaczone na utworzenie nowego laboratorium, zakupienie sprzętu i utworzenie zespołu badawczego. Jak wyjaśniła dr Solecka, w ramach grantu będą prowadzone wielokierunkowe, trwające trzy i pół roku prace badawcze. - Po ich przeprowadzeniu okaże się, czy ta substancja nie ma działań ubocznych, czy jest na tyle interesująca, by wprowadzać ją na rynek. Na razie jest za wcześnie, by mówić o wprowadzaniu na rynek nowego antybiotyku. Zanim to zrobimy, czeka nas jeszcze dużo pracy - zaznaczyła. Zapowiedziała, że poszukiwane będą różne aktywności, które mogą wykazywać związki tego typu. - Z literatury wynika, że posiadają one właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe. Zbadanie tych wszystkich właściwości jest na razie w planach - dodała. Jaworski podkreślił przy tym, że w tej chwili własność intelektualna opisanych wyników badań została zabezpieczona dwoma zastrzeżonymi patentami.