16 października przypada Światowy Dzień Żywności. Z tej okazji Banki Żywności przygotowały raport "Nie marnuj Jedzenia". Wynika z niego m.in., że Polacy marnują żywność, ponieważ kupują jej zbyt dużo, nie wiedzą jak ją przechowywać i nie zauważają, kiedy się psuje. Często zdarza się też, że kupujemy zły jakościowo produkt lub nie mamy pomysłu na wykorzystanie go przy przygotowaniu różnego rodzaju dań. Najczęściej - jak zaznaczają autorzy raportu - marnujemy pieczywo, ziemniaki, wędliny oraz warzywa i owoce. Częściej żywność wyrzucają osoby pracujące Z raportu wynika, że zdecydowanie częściej żywność wyrzucają osoby pracujące i mieszkające w dużych miastach. Generalnie przyznaje się do tego 24 proc. badanych Polaków. Z kolei w całej Unii Europejskiej - jak wynika z przytoczonych w materiale danych Komisji Europejskiej - marnuje się niemal 89 mln ton żywności. Średnio Europejczycy wyrzucają do kosza 20-30 proc. zakupionego jedzenia. W Polsce - jak wynika z danych za 2006 r. - wyrzucanych jest niemal 9 mln ton jedzenia. Najwięcej marnują go przedsiębiorstwa - 6,6 mln ton. W gospodarstwach wyrzuca się ponad 2 mln ton żywności. - Bardzo ważnym aspektem marnowania owoców i warzyw są także straty ekologiczne, jakie generuje ich uprawa oraz dostarczenie do konsumenta - powiedziała Maria Gosiewska, koordynatorka kampanii "Nie marnuj jedzenia". Jak wyjaśniła, do "wytworzenia tylko 1 kg ziemniaków potrzebne jest aż 300 ton wody, a każda tona żywności, która trafia na wysypiska śmieci, emituje do atmosfery 4,2 ton CO2". Rozważnie planuj zakupy Jak możemy temu zapobiegać? Według Banków Żywności najlepszym sposobem "niemarnowania jedzenia" jest rozważne planowanie zakupów i niekupowanie owoców i warzyw w zbyt dużych pojemnikach. Warto też - jak zaznaczają eksperci - policzyć ile poszczególnych produktów potrzebujemy do przygotowania określonych dań i dowiedzieć się jak przechowywać poszczególne owoce czy warzywa. Z okazji Światowego Dnia Żywności, 17 października, w 16 miastach w Polsce, odbędą się "manifestacje - "Strajki Żywności". Wolontariusze Banków Żywności przebrani za owoce i warzywa, w kolorowym przemarszu będą manifestować swój sprzeciw wobec marnowania owoców i warzyw oraz podpowiadać, jak ograniczyć ich marnowanie.