Na Krakowskim Przedmieściu 66 w Warszawie (przed Centralną Biblioteką Rolniczą) prezentowane będą produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Wśród wystawców będą producenci także z województwa śląskiego. Organizatorzy przybliżą mieszkańcom Warszawy polskie dziedzictwo kulinarne oraz produkty związane z tradycją prezentujących się regionów. Przedstawiciele regionów oraz producenci podzielą się wiedzą o pochodzeniu, historii i tradycyjnych metodach wyrobu prezentowanych produktów. Warszawska prezentacja jest pierwszym tego typu przedsięwzięciem promującym Listę Produktów Tradycyjnych. Lista Produktów Tradycyjnych prowadzona jest przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy współpracy z marszałkami województw od 2005 roku. Jej celem jest promocja i informacja o produktach, które posiadają 25 - letnią udokumentowaną historię, są związane z tożsamością społeczności lokalnych oraz stanowią element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane. Do chwili obecnej wpisano na nią 656 produktów, z których najwięcej, bo 102 pochodzi z województwa śląskiego. Podczas prezentacji w Warszawie nasz region przedstawi m.in. sery, oscypki, gołki, redykołki, bryndzę żywiecką, ser wołoski wędzony, a także pierniki żywieckie, pieczywo, w tym chleb tatarczuch, żareckie obwarzanki odpustowe, kołocze oraz miody. Rozpoczęcie imprezy nastąpi 27 czerwca, o godzinie 10. Organizatorem prezentacji jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz jedenaście urzędów marszałkowskich.