Ładna pogoda zachęciła radomian do wizyty w radomskim skansenie, gdzie już po raz jedenasty radomski Cech Piekarzy, kierownictwo muzeum i lokalne władze, zorganizowały Święto Chleba. W tym roku impreza miała rangę ogólnopolską. Coroczne święto ma charakter dużego kiermaszu, na którym swoje stoiska wystawiają renomowane piekarnie. Piekarze, którzy przyjechali do Radomia z całej Polski, żartowali, że "pieczywo idzie tutaj jak świeże bułeczki". Dużym zainteresowaniem cieszyły się m.in. rogale marcińskie - tradycyjny wypiek z Poznania. Podstarszy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu Marian Weber powiedział, że tajemnica dobrego smaku poznańskich rogali wynika ze starej receptury wypieku. -- Ciasto półfrancuskie, do tego nadzienie z maku białego, cukier, bakalie, jaja i esencja migdałowa - zdradzał degustującym przepis na wypiekane od 150 lat rogale. Radomscy piekarze, zrzeszeni w cechu, bardzo starają się o dobrą jakość swoich wyrobów. Od kilku lat prowadzą akcję "Dobry chleb". Piekarnia, która posiada ten certyfikat, piecze zdrowe pieczywo, o przebadanym składzie chemicznym. Według prezesa radomskiego Cechu Piekarzy Jarosława Gajdy zdrowy chleb, to taki, który wpływa pozytywnie na organizm. - Jeśli mówimy o dobrym chlebie, to myślimy o pieczywie, które spełnia wszelkie normy pod względem m.in. kwasowości i wilgotności - stwierdził. W tym roku po raz pierwszy przy okazji Święta Chleba zorganizowano konkurs na dobry chleb. Wzięło w nim udział kilkadziesiąt piekarń z całej Polski; szesnaści z nich, w tym - z Warszawy, Radomia, Sanoka, Siedlec, Kielc i Gorzowa Wielkopolskiego, zdobyło wyróżnienia. Laureatom wręczała nagrody obecna na imprezie minister zdrowia Ewa Kopacz. Podkreśliła, że polski chleb ma wyjątkowy smak, walory zdrowotne i jest ceniony za granicą. Hasło tegorocznego Święta Chleba brzmiało "Chcesz być mądry - jedz chleb". O dobroczynnym wpływie pieczywa na myślenie przekonywał dr Henryk Piesiewicz z Instytutu Badawczego Przemysłu Piekarskiego w Warszawie. Według niego skrobia zawarta w pieczywie dostarcza dostateczną ilość glukozy dla pracy mózgu, kwas glutaminowy, który neutralizujuje amoniak powstający w mózgu i inozytol, który pozwala sprawnie myśleć i działa antystresowo. Na zakończenie niedzielnej imprezy organizatorzy lokalnych świąt chleba, których w Polsce odbywa się kilkanaście, odbiorą nagrody z rąk szefa resortu rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego. Zaplanowano także koncert Moniki Brodki.