W imprezie wezmą udział piekarze z całej Polski oraz z Litwy i Ukrainy - zapowiedział w czwartek główny organizator przedsięwzięcia, prezes radomskiego Cechu Piekarzy Jarosław Gajda. Coroczne święto ma charakter dużego kiermaszu, na którym swoje stoiska wystawiają renomowane piekarnie. W tym roku nie zabraknie na nim zarówno tradycyjnych wypieków z całej Polski, m.in. rogali świętomarcińskich z Poznania czy tzw. lwów gdańskich, jak i piekarskich nowinek. W tzw. piekarni polowej, na oczach publiczności piekarze piec będą chleby i bułki, a następnie częstować nimi gości. Impreza odbędzie już po raz jedenasty. Po raz pierwszy będzie miała jednak rangę ogólnopolską. Według Gajdy, regionalne święta chleba organizowane są w kilkunastu polskich miastach. Ich organizatorzy odbiorą w niedzielę w Radomiu nagrody z rąk szefa resortu rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego. Radomscy piekarze, zrzeszeni w cechu, bardzo starają się o dobrą jakość swoich wyrobów. Od kilku lat prowadzą akcję "Dobry chleb". Piekarnia, która posiada ten certyfikat, piecze zdrowe pieczywo, o przebadanym składzie chemicznym. W tym roku nagrody w konkursie wręczy minister zdrowia Ewa Kopacz, która objęła honorowy patronat nad imprezą. Święto Chleba odbywa się na terenie Muzeum Wsi Radomskiej, położonego na obrzeżach Radomia, tuż przy trasie Warszawa - Kraków. Na powierzchni 32 hektarów znajduje się tam 60 obiektów dawnego budownictwa wiejskiego (chałupy, dwory, kościół, budynki gospodarcze, kuźnie i wiatraki). Podczas imprezy będzie można zwiedzać skansen. Odbędą się też pokazy młocki cepami i młockarnią, wypieku podpłomyków, ubijania masła, wyciskania sera oraz prezentacja pracy zabytkowych maszyn rolniczych.