Łukasz Stalęga, szef kuchni w jednym z zielonogórskich hoteli uważa, że jak co roku na polskich stołach będą królować tradycyjne potrawy takie jak karp, pierogi z kapustą i grzybami i karp. Kucharz podkreśla, że polska ryba nie przegrywa rywalizacji z łososiem, który również ma swoich zwolenników na wigilijnym stole. Jak dodaj Stalęga, przygotowanie świątecznych potraw jest bardzo czasochłonne. Szczególnie uszka oraz pierogi, jego zdaniem, wymagają dużo cierpliwości. 60 procent ankietowanych przez Pentor Polaków stawia na wigilijnym stole aż 12 potraw. Z potraw wigilijnych największym uznaniem cieszą się pierogi z kapustą i z grzybami oraz barszcz, karp smażony i makowiec. Najmniej Polacy lubią zupę rybną, kutię, kulebiak oraz kluski z makiem. Polacy na przygotowanie świąt wydadzą w tym roku około 571 złotych. Większość spożywczych produktów kupimy w marketach i dyskontach. W tych pierwszych, według badań TNS Pentor, planuje robić zakupy spożywcze aż 62 procent ankietowanych Polaków. Do tych drugich trafi 53 procent ankietowanych.