A na to zapotrzebowanie odpowiadają producenci artykułów spożywczych, pisze "Polska". Aż 47 proc. produktów wprowadzonych na rynek w tym roku to były nowe smaki. Najczęściej producenci proponowali dania nawiązujące do mniej lub bardziej egzotycznych kuchni świata, np. włoskiej, hiszpańskiej czy tajskiej - wynika z najnowszego raportu instytutu badawczego PMR. Zachwyt Polaków kuchniami innych narodów cieszy importerów egzotycznych produktów. Obroty każdego z nich rosną w tempie 20-30 proc. rocznie. "Kuchnie Świata" proponują już 8 tys. produktów do przyrządzania potraw różnych narodów. Ich obroty rosną w tempie 100 proc. rocznie. Popularność obcych kuchni analitycy tłumaczą wzrostem zamożności polskiego społeczeństwa. Według nich zainteresowanie kuchniami orientalnymi jeszcze wzrośnie, a w przyszłym roku jednym z hitów będzie kuchnia hinduska.