W programie "Zielony Jazdów" znalazły się warsztaty gotowania zdrowego jedzenia i produkowania biżuterii z materiałów recyklingowych, koncerty muzyki alternatywnej, projektowanie zielonej Warszawy oraz pokazy filmów o środowisku. Goście Zamku Ujazdowskiego będą mogli spróbować podczas degustacji zdrowych przysmaków z buraków, jadalnych kwiatów, lokalnych ziół i miodu. W każdy weekend od 21 lipca do 15 września warszawiacy będą mogli wziąć udział w rodzinnych piknikach, kupić na targu niemodyfikowaną żywność od regionalnych rolników oraz wysłuchać wykładów poświęconych sposobom zmniejszania negatywnego wpływu człowieka na środowisko i rozwiązaniom alternatywnym wobec masowej produkcji i konsumpcji. Imprezy będą odbywać się w pawilonie zaprojektowanym przez Rirkrita Tiravaniję. Artysta tajskiego pochodzenia jest przedstawicielem sztuki relacyjnej. Ten nurt skoncentrowany jest na budowaniu relacji pomiędzy artystą a widzem, dla artystów ważniejsze od aspektu wizualnego prac jest wchodzenie w interakcję z odbiorcą np. za pomocą performansów. - Można powiedzieć, że sztuka dla Tiravanija nie istnieje do momentu kontaktu z człowiekiem, gdy ktoś jego pracy nie zje lub nie zacznie się nią bawić - powiedział na wtorkowej konferencji prasowej dyrektor Centrum Sztuki Współczesnej Fabio Cavallucci. Instalacje artysty bardzo często przybierają formę sceny, na której widzowie mogą dzielić się jedzeniem, czytać lub wspólnie wykonywać muzykę. Lekcje gotowania dla dorosłych i najmłodszych poprowadzą kucharze z organizacji Slow Food Youth. Slow Food to ruch społeczny zainicjowany przez amerykańską organizację o tej samej nazwie, skupiającą się na ochronie tradycyjnych kuchni, sposobów produkcji i przygotowania żywności. Ruch promuje także kulturę jedzenia polegającą na delektowaniu się posiłkami razem z bliskimi zamiast jedzenia czegokolwiek na szybko. Członkowie polskiej organizacji Slow Food Youth pokażą dorosłym, jak gotować zgodnie z tą filozofią. Slowfoodowi kucharze będą uczyć gotowania także dzieci. "To jest nasz pomysł na przekonanie dzieci do nowych smaków i zapachów, do domowego jedzenia, którego wcześniej nie chciały spróbować. Z naszego doświadczenia wynika, że dzieci, które ugotują coś samodzielnie, z wielkim smakiem to później zjadają" - powiedziała Izabela Strzeszewska ze Slow Food Youth. Z uczestnikami ekologicznych warsztatów będą spotykać się także członkowie Warszawskiej Kooperatywy Spożywczej, która gromadzi warszawiaków chcących jeść zdrową żywność od regionalnych rolników. Konsumenci zrzeszeni w kooperatywie kupują raz na jakiś czas produkty na wsiach, a potem się nimi dzielą. Według nich takie zakupy są o połowę tańsze i o wiele zdrowsze od tych w supermarketach. Członkowie nie tylko wspólnie robią zakupy, lecz także organizują pomoc socjalną finansowaną z pieniędzy zaoszczędzonych na jedzeniu. Podczas weekendowych spotkań członkowie Warszawskiej Kooperatywy Spożywczej poruszą problematykę konsumpcji, recyklingu i naturalnego rolnictwa. Wraz z gośćmi poszukają wokół Zamku Ujazdowskiego dzikich jadalnych roślin, a potem wspólnie ugotują z nich posiłek na solarnej kuchence.