Paweł Średziński z WWF Polska namawia, by robić zakupy świadomie. - Ekologicznie to zdrowo - wyjaśnia ekolog i dodaje, że warto szukać produktów ze znakami jakości. Warto się też zastanowić ile danego towaru zdołamy naprawdę wykorzystać. Wybierajmy się też po zakupy z torbami wielokrotnego użytku, by nie mnożyć kolejnych foliowych śmieci. Ważnym elementem planowania świąt jest rozsądne przygotowanie jedzenia. - By uniknąć sytuacji, w której będziemy musieli wyrzucić część świątecznych dań warto zastanowić się co i w jakiej ilości przygotować - podkreśla Maria Gosiewska z Federacji Polskich Banków Żywności. Można zapytać bliskich na jakie dania mają ochotę i zrobić je w takiej ilości by zniknęły ze stołu. Jeżeli coś nam jednak zostanie - zawsze można się podzielić z gorzej sytuowanymi, lub przekazać organizacjom wspierającym osoby bezdomne czy ubogie. Jeżeli część dań świątecznych mimo wszystko zostanie w naszych domach, absolutnie nie powinniśmy ich wyrzucać. Kucharz Robert Harna radzi część świątecznego jedzenia przerobić na nowe potrawy. Na przykład z jajek można zrobić pastę, a nadmiar zupy - zamrozić. W Polsce rocznie marnuje się około 9. milionów ton żywności, w Europie prawie 90 milionów ton. Na całym świecie wyrzuca się rocznie ponad miliard ton jedzenia.