Dietetycy podkreślają, że to właśnie śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia. Najczęstszym wrogiem śniadań jest niestety poranny brak czasu i poranny pośpiech. Dlatego - jak podkreśla Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia - warto zarezerwować sobie rano kilkanaście minut i zjeść posiłek. Dietetyk dodaje, że organizm - po przerwie na sen - potrzebuje po prostu wzmocnienia. Ci, którzy nie jedzą śniadania, nie mają w ciągu dnia dostatecznie dużo energii, wolniej kojarzą i mają gorszą koncentrację. Nie jedząc regularnie śniadań zafundujemy sobie też dodatkowe kilogramy. Dietetyk wyjaśnia, że ci którzy nie jedzą śniadań, z reguły później jedzą ostatni posiłek. Organizm nie spala wtedy przyswajanych kalorii i jest to najprostsza droga do otyłości. Niejedzenie śniadań powoduje ponadto osłabienie układu odpornościowego. Organizm staje się wtedy podatny na różnego typu infekcje.