Stan dziecka jest nadal bardzo ciężki; dziewczynka nadal znajduje się w stanie śpiączki farmakologicznej, nie oddycha samodzielnie - powiedziała Komolka. Jak mówiła podczas briefingu kierownik kliniki anestezjologii i intensywnej terapii dr Małgorzata Manowska, potwierdzono, że doszło do zatrucia muchomorem sromotnikowym. Dr Manowska wyjaśniła, że zatrucie tym grzybem to jedno z najcięższych zatruć, ponieważ powoduje nieodwracalne uszkodzenie wątroby. Wątroba dziewczynki "nie działa" Obecnie wątroba dziewczynki "nie działa", ale czasowo jej funkcje zastępują specjalne urządzenia. - Kluczowe jest podtrzymanie funkcji wątroby oraz funkcji mózgu - podkreśliła. Manowska poinformowała, że dziewczynka jest "na aktywnej liście do przeszczepu wątroby". Dodała, że ze względu na "bardzo niejasną sytuację, kto z rodziny dziewczynki zjadł grzyby, przeszczep rodzinny jest według chirurgów wykluczony". Dlatego dziewczynka czeka na tzw. przeszczep ze zwłok. Jednocześnie zaznaczyła, że nie wiadomo jak szybko znajdzie się właściwy organ do przeszczepu. "Co roku pojawia się ten sam problem" Dr Manowska zaapelowała, aby nie podawać grzybów dzieciom. - To tak niebezpieczne, a co roku pojawia się ten sam problem - dodała. W czwartek czterolatka w stanie ciężkim, z poważnym uszkodzeniem wątroby trafiła do CZD. Została tam przewieziona ze szpitala w Oleśnie (woj. opolskie). Z otrzymanych informacji wynikało, że dziecko zatruło się grzybami. Źródło materiału wideo: (TVN24/x-news) GIS apeluje do grzybiarzy o ostrożność i niepopadanie w rutynę Tymczasem Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że grzybów w ogóle nie powinny jeść małe dzieci i apeluje do grzybiarzy o ostrożność i niepopadanie w rutynę. Rzecznik GIS Jan Bondar podkreślił, że najczęściej zatruciom ulegają rutynowi grzybiarze. Zaapelował, by nie zbierać małych grzybów, które trudno odróżnić od trujących. - Młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek - powiedział Bondar. Kiedy należy jeść grzyby Rzecznik GIS zaznaczył, że grzyby należy jeść bezpośrednio po zebraniu, gdyż pozostawienie ich w lodówce może sprawić, że nie będą już przydatne do spożycia. - Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia - podkreślił Bondar. Sezon grzybowy: Już dochodzi do poważnych zatruć GIS zaleca, by zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów. Nie należy zbierać grzybów w okolicach skupisk odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia. Jakie grzyby należy zbierać Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów). W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Trzeba unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak. Muchomory sromotnikowe - jak wynika z relacji osób, które się nimi zatruły - mają przyjemny smak. Typowe objawy zatrucia W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, skurczy mięśni, podwyższonej temperatury, po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.