Tomasz Okniński, menedżer jednego z siedleckich dworków podkreśla, że takie rozwiązanie to wygoda dla organizatorów sylwestrowych prywatek. Wśród zamówień dominują wykwintne, ciepłe dania. - Pracownicy firmy cateringowej dostarczają je na umówioną godzinę bezpośrednio do klienta, dzięki czemu pani domu z pomalowanymi paznokciami i w pełnym makijażu nie musi już krzątać się po kuchni, tylko podaje gotowe gorące danie - mówi Tomasz Okniński. Jak ustalił reporter IAR, koszt tak zorganizowanego sylwestra w domu na sześć osób to wydatek sięgający tysiąca złotych. Najdroższe są dania na gorąco, za które przeciętnie trzeba zapłacić około 30-40 złotych od osoby. Za porcję udekorowanych przystawek należy zapłacić niespełna 10 złotych. Do tego dochodzą napoje, alkohol i wędliny. Według badań KPMG, ponad połowa Polaków spędzi tegorocznego sylwestra w domu a 13 procent na prywatkach. Zaledwie 12 procent badanych Nowy Rok powita na balu lub na wyjeździe. Na wszystkie wydatki z tym związane przeznaczymy niemal 10 miliardów złotych.