Według szacunków, w ubiegłym roku szkolnym w programie wzięło udział 13,8 tys. szkół i ponad 2,3 mln uczniów. - Środowiska mleczarzy jest bardzo zadowolone z kontynuacji tego programu - powiedziała w piątek dyrektor Polskiej Izby Mleka Agnieszka Maliszewska. Mleczarnie dostarczając mleko dla dzieci chcą wychować sobie konsumenta - wyjaśniła. Minister rolnictwa Marek Sawicki informował w ubiegłym tygodniu, że do końca tego roku na akcję przeznaczonych jest 20 mln zł, a na cały rok szkolny 2009/2010 - 76,6 mln zł. Robert Gasek z Związku Prywatnych Przetwórców Mleka (ZPPP) uważa, że dobrze się stało, iż prezes Agencji Rynku Rolnego Władysław Łukasik (Agencja nadzoruje realizację programu) przesunął termin zawierania umowy między szkołą a dostawcą mleka o 2 tygodnie tj. z 15 do 30 września. W jego opinii pozwoli to na szersze uczestniczenie szkół w programie. W ramach programu do szkół trafia mleko naturalne i smakowe, jogurt, świeże i przetworzone sery. Gasek przypomniał, że w tym roku szkolnym obowiązują zmienione zasady uczestnictwa w programie. Np. umowa musi zawierać informację o liczbie dzieci uczestniczących w programie, przy czym nie ma możliwości zmiany tej liczby częściej jak raz na miesiąc. ZPPP nie podoba się wymóg raportowania przez dostawcę co 10 dni o ilości dostarczanego mleka. Zdaniem Gaska, jest to zbędna biurokracja. Ponadto zbyt długi jest okres weryfikacji poprawności złożonych wniosków rozliczeniowych (1 miesiąc). Gasek zaznaczył, że w tym roku będą mniejsze dopłaty budżetowe do "szklanki mleka" ze względu na oszczędności budżetowe. Mleczarnie, by wyjść na swoje, będą musiały zmniejszyć koszty, głównie logistyczne. Np. będą dostarczały mleko w większych partiach, ale rzadziej. Najczęściej szkoły otrzymują mleko UHT w kartonikach. Unijny program "szklanka mleka" ma promować spożycie tego produktu przez dzieci. W Polsce działa on od 2004 r., ale rozwinął się w 2007 roku, po wprowadzeniu dopłat z budżetu krajowego. Od początku funkcjonowania programu do placówek oświatowych dostarczono 120 tys. ton mleka i przetworów mlecznych tj. ponad 465 mln "szklanek mleka". Zdaniem dietetyków, mleko jest najłatwiej dostępnym źródłem wapnia, zawiera ono wszystkie potrzebne dla organizmu składniki m.in. białko, które jest podstawowym budulcem komórek i kości. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ocenia, że w 2008 r. spożycie mleka wyniosło 178 litrów na jednego mieszkańca i było o 1 proc. mniejsze niż w 2007 r. W 1990 r. wynosiło ono ponad 240 litrów na mieszkańca. W UE przeciętne spożycie tego produktu wynosi 350 l na osobę.