Z tej okazji w szkołach podstawowych w całym kraju odbędzie się akcja edukacyjna pod hasłem "Śniadanie daje moc". We wtorek uczniowie klas I-III wraz z rodzicami i nauczycielami zjedzą wspólne zdrowe śniadanie w klasie i będą rozmawiać o znaczeniu tego posiłku dla zdrowia i rozwoju dzieci. Wszystkie klasy biorące udział w tym wydarzeniu mogą przystąpić do konkursu na reportaż z przeprowadzonego śniadania. Może on mieć formę prezentacji, fotografii lub filmu. Nagrody przewidziano dla uczniów, nauczycieli oraz szkół. Aby przyłączyć się do akcji, wystarczy wejść na stronę internetową: www.sniadaniedajemoc.pl. Akcja jest organizowana przez Partnerstwo dla Zdrowia - koalicję trzech firm (Danone, Lubella i Biedronka) oraz Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie. Celem koalicji jest promowanie zdrowego odżywiania, jako podstawy rozwoju fizycznego i intelektualnego dzieci w wieku szkolnym, a także przeciwdziałanie niedożywieniu dzieci w Polsce. "Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem" - tak brzmi jedna z 12 zasad prawidłowego żywienia, opracowanych przez dr Witolda Klemarczyka z Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka i promowanych przez koalicję. Ekspert tłumaczy, że poranny posiłek zapewnia energię niezbędną na dotarcie do szkoły i na kilka pierwszych lekcji. Jeśli dziecko rozpoczyna naukę bez śniadania to mogą wystąpić u niego objawy hipoglikemii, tj. zbyt niskiego poziomu glukozy we krwi. Zalicza się tu takie dolegliwości, jak zmęczenie, ospałość, zaburzenia termoregulacji, zaburzenia pracy przewodu pokarmowego, w postaci np. bólów brzucha. Po kilku pierwszych lekcjach niezbędne jest zjedzenie kolejnego posiłku - drugiego, szkolnego śniadania. - Wskazane jest, aby drugie śniadanie było przynoszone z domu, a nie kupowane w sklepiku. Rodzice mają wtedy pewność, że dziecko spożyło posiłek, a nie słodycze - przekonuje dr Klemarczyk. Niestety, z badań przeprowadzonych w kwietniu 2011 przez instytut badań rynku i opinii Millward Brown SMG/KRC wynika, że w Polsce 220 tys. uczniów szkół podstawowych nie odżywia się w sposób potrzebny do ich prawidłowego rozwoju - np. wychodzą z domu bez śniadania, przychodzą do szkoły bez drugiego śniadania, nie jedzą codziennie obiadu. 130 tys. dzieci w wieku 7-12 lat, tj. 6 proc. ogółu uczniów szkół podstawowych, cierpi z powodu niedożywienia. Obchody Dnia Zdrowego Śniadania mają przyczynić się do propagowania wśród najmłodszych zdrowych nawyków żywieniowych oraz zwiększenia świadomości rodziców i nauczycieli na temat prawidłowego odżywiania dzieci. Patronat honorowy nad akcją objęły Ministerstwo Zdrowia i Ministerstwo Edukacji Narodowej. Data 8 listopada nie została przez pomysłodawców dnia wybrana przypadkowo. Od 2007 r. dzień ten jest w Europie obchodzony, jako Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. "European Day of Healthy Food and Cooking").