Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania zainicjował w 2007 r. ówczesny komisarz Unii Europejskiej ds. zdrowia Markos Kyprianou. Jego celem jest zachęcenie dzieci do zdrowego odżywania się. - Pierwsze śniadanie jest dlatego tak ważne, bo po przespanej nocy poziom glukozy we krwi jest niski, a jeśli dziecko nie zje porannego posiłku, może się on dodatkowo obniżyć. Upośledza to funkcje komórek całego organizmu, ale szczególnie komórek nerwowych mózgu i wpływa niekorzystnie na procesy poznawcze, w tym na tempo przypominania sobie zdobytych wiadomości - powiedziała prof. Halina Weker, kierownik Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka (IMiD) w Warszawie. Z badań wynika, że uczniowie, którzy spożywają prawidłowo skomponowane śniadanie szybciej pracują na lekcjach, popełniają mniej błędów, mają więcej pomysłów i uzyskują lepsze wyniki w testach na sprawność fizyczną. Jedzenie śniadań zmniejsza także ryzyko nadwagi i otyłości. - Jeśli spożywamy poranne posiłki, pula naszych zasobów energetycznych w ciągu dnia jest rozłożona bardziej prawidłowo. Nieregularne jedzenie to jeden z czynników ryzyka odkładania się nadmiaru tkanki tłuszczowej - wyjaśniła prof. Weker. Zaznaczyła, że bardzo ważne jest też, by produkty, z których komponujemy śniadanie miały wysoką jakość i wartość odżywczą. Niepokojące wyniki badań dzieci i młodzieży Jej zdaniem, niepokojące są wyniki międzynarodowych badań nad zachowaniami zdrowotnymi dzieci i młodzieży, w których uczestniczy również Polska. Wskazują one, że ciągle rośnie odsetek dzieci i nastolatków niejedzących śniadań. Koordynatorem tych badań w Polsce jest dr Joanna Mazur z IMiD w Warszawie. Dane z 2010 r. wskazują, że co czwarte dziecko w wieku 6-11 lat nie je śniadania przed wyjściem do szkoły. - A im starsi uczniowie, tym odsetek dzieci niejedzących śniadań jest wyższy. Dotyczy to zwłaszcza dziewcząt - zaznaczyła prof. Weker. Na przykład, bez śniadania do szkoły wychodzi niemal co trzecia dziewczyna (29 proc.) i co czwarty chłopiec (ok. 24 proc.) w wieku 14 lat (II klasa gimnazjalna). Z badań przeprowadzonych w kwietniu 2011 r. przez Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Banków Żywności i firmy Danone wynika, że 220 tys. uczniów szkół podstawowych w Polsce odżywia się w sposób niewystarczający dla ich prawidłowego rozwoju, np. wychodzą z domu bez śniadania, przychodzą do szkoły bez drugiego śniadania, nie jedzą codziennie obiadu; około 130 tys. uczniów jest niedożywionych. Aby przeciwdziałać niedożywieniu dzieci w Polsce oraz propagować wśród najmłodszych zdrowe nawyki żywieniowe IMiD razem z firmami: Danone, Lubella i Biedronka stworzył koalicję Partnerstwo dla Zdrowia. Koalicjanci zainicjowali ogólnopolski program edukacyjny pt. "Śniadanie daje moc" skierowany do uczniów z klas 1-3 szkół podstawowych. Jego II edycja wystartowała wraz z początkiem nowego roku szkolnego 2012/2013. Kulminacja kampanii będzie miała miejsce 8 listopada, w Dniu Zdrowego Śniadania. Uczniowie wspólnie z nauczycielami i rodzicami przygotują i zjedzą wartościowe śniadanie w klasie, a przy okazji, w formie zabawy, będą poznawać zasady zdrowego żywienia opracowane przez ekspertów z IMiD i dowiedzą się, dlaczego warto każdego dnia przed wyjściem do szkoły zjeść śniadanie. Klasy mogą zgłaszać się do konkursu na najlepszy reportaż z organizacji Dnia Zdrowego Śniadania. Patronat honorowy nad kampanią "Śniadanie Daje Moc" oraz Dniem Zdrowego Śniadania objęli: Rzecznik Praw Dziecka, Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych oraz kuratorzy oświaty z 14 województw.