Na stoiskach ustawionych na rynku będzie można kupić nie tylko tradycyjne wędliny, wyroby piekarnicze i cukiernicze, ryby, przetwory owocowo-warzywne czy gotowe dania (uszka, czerwony barszczyk, kapustę z grzybami, pierogi,) ale także produkty znane z letniego konkursu "Małopolskiego Festiwalu Smaku". Elżbieta Kantor z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego poinformowała, że "Małopolski Festiwal Smaku", jak również "Wigilijny Małopolski Smak" to imprezy, które mają służyć popularyzacji turystyki kulinarnej. - Małopolska ma już teraz 41 pozycji na ciągle powiększającej się Liście Produktów Tradycyjnych. Aż siedem produktów z Małopolski zostało zarejestrowanych przez Unię Europejską i otrzymało unijne certyfikaty - podkreśliła. Wśród małopolskich produktów zarejestrowanych w UE są: jabłka łąckie, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, suska sechlońska, czyli podsuszane i podwędzane śliwki z pestkami, redykołka - "młodsza siostra oscypka" - rodzaj sera podhalańskiego a także oscypek i bryndza podhalańska. "Wigilijny Małopolski Smak" organizowany przez Województwo Małopolskie jest jednym z wydarzeń towarzyszących Jarmarkowi Bożonarodzeniowemu, który trwa na krakowskim Rynku od końca listopada.