W finale tegorocznej edycji festiwalu znalazło się 45 produktów i dań regionalnych, które zyskały uznanie publiczności oraz jury podczas czerwcowych i lipcowych kiermaszów półfinałowych. Odbyły się one w największych miastach regionu: Krakowie, Tarnowie, Oświęcimiu, Nowym Sączu, Nowym Targu oraz Miechowie. W sobotę i w niedzielę publiczność uczestnicząca w plebiscycie będzie nagradzać wybrane przez siebie produkty w każdej z czterech kategorii konkursowych: "Ekologiczne przysmaki", "Tradycyjne specjały", "Smakołyki z legendą" oraz "Jak u mamy". Podczas kiermaszu kulinarnego na smakoszy czeka 50 stoisk z małopolskimi produktami takimi jak: tradycyjne wędliny, sery, miody, wyroby piekarnicze, pierogi, przetwory owocowe i warzywne. Spośród wszystkich półfinalistów specjalna komisja konkursowa wybierze najlepszych i przyzna Grand Prix oraz drugie i trzecie miejsce w ramach konkursu dodatkowego, który odbywa się pod hasłem "Małopolski Smak". Organizatorem Małopolskiego Festiwalu Smaku jest województwo małopolskie. W ubiegłorocznej, piątej edycji tego konkursu zwycięzcami zostały m.in. wędlina "zadek po pańsku", miód wielokwiatowy leśny oraz wędzonka z Jabłonki. W finale na krakowskim placu Wolnica uczestniczyło wtedy około 50 tysięcy gości. Małopolski Festiwal Smaku to nie jedyna impreza, która pozwala zapoznać się z tradycją kulinarną Małopolski. Od 2009 roku organizowane są także świąteczne kiermasze promujące małopolskie produkty regionalne: Wigilijny Małopolski Smak oraz Wielkanocny Małopolski Smak.