III Małopolski Festiwal Smaku organizowany jest wspólnie przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego oraz Urząd Miasta Krakowa. W krakowskim kiermaszu finałowym uczestniczyć będą laureaci konkursu i plebiscytu "Małopolski Smak", wyłonieni podczas półfinałowych kiermaszów produktów regionalnych zorganizowanych w Krakowie, Oświęcimiu, Nowym Sączu, Zakopanem i Tarnowie. W festiwalu biorą udział producenci różnych branż, m.in. mięsnej, mlecznej, piekarsko-ciastkarskiej, przetwórcy owoców i warzyw oraz restauratorzy. Publiczność w głosowaniu nagradzać będzie najbardziej smaczne produkty i potrawy. Wśród osób, które wezmą udział w plebiscycie, rozlosowane zostaną nagrody ufundowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego. Ponadto, w niedzielę (16 września) eksperci kulinarni oceniać będą produkty zgłoszone do konkursu "Małopolski Smak". W komisji oceniającej zasiądą znani z mediów szefowie kuchni renomowanych warszawskich restauracji, tj. Kurt Scheller, Theofilos Vafidis, Robert Sowa, Jerzy Pasikowski. Imprezę poprowadzi Karol Okrasa. Również w niedzielę o godz. 12.30 odbędzie się pokaz kulinarny - szefowie kuchni kilku małopolskich restauracji przygotowywać będą na oczach widzów potrawy z wykorzystaniem regionalnych produktów. W ramach imprezy, odbędą się liczne degustacje produktów tradycyjnych i potraw regionalnych, konkursy i zabawy dla dzieci oraz występy zespołów muzycznych.