Festiwal jest okazją do poznania tradycyjnego regionalnego wyrobu serowarskiego, jakim jest oscypek. Atrakcją turystyczną oprócz samego festiwalu jest spotkanie z góralską tradycją, kulturą i folklorem. - Głównym wydarzeniem będzie niedzielny Konkurs na Najlepszy Oscypek, podczas którego jury bierze pod uwagę nie tylko smak, ale także kształt, kolor i zapach serów - powiedziała Ewa Czamańska z Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury. W sobotę będzie można zobaczyć m.in. show kulinarny z wykorzystaniem serów podhalańskich, pod nazwą "Oscypkowe Cuda". Wystąpią także podhalańskie zespoły regionalne, a wieczorem odbędzie się koncert zespołu De Press. W niedzielę Krupówkami na Plac pod Gubałówką przejdzie Parada Bacowska. A tam można będzie zobaczyć, jak wygląda dojenie i strzyżenie owiec oraz "pucenie" oscypka, czyli jeden z pierwszych etapów wyrobu tego sera. Na zakończenie festiwalu zagrają folkowe zespoły Rzoz i Trebunie- Tutki. Festiwal organizowany jest po raz czwarty przez Tatrzańską Agencję Rozwoju, Promocji i Kultury w ramach "VII Tatrzańskich Wici".