Krakowska inauguracja zapoczątkowała cykl wydarzeń, które podczas wakacji odbywać się będą w różnych miastach Małopolski. Swoje najlepsze produkty zaprezentują m.in. producenci wyrobów spożywczych, rolnicy, koła gospodyń wiejskich oraz gospodarstwa agroturystyczne. Podczas Festiwalu będzie można spróbować produkty z całej Małopolski, poznać ich receptury i tradycje z nimi związane. Publiczność dokona wyboru najlepszych produktów i potraw w kategoriach: ekologiczne przysmaki, tradycyjne specjały, smakołyki z legendą i "jak u mamy". W najbliższych tygodniach podobne kiermasze oraz konkursy w ramach Małopolskiego Festiwalu Smaku odbywać się będą w kilku miastach regionu: 21 czerwca w Oświęcimiu, a potem w Tarnowie (28 czerwca), Nowym Sączu (5 lipca), Nowym Targu (12 lipca) oraz Miechowie (19 lipca). Wystawcy-laureaci wyłonieni podczas kiermaszów półfinałowych w każdej z kategorii, a także laureaci Małopolskiego Festiwalu Smaku z 2008 r., wezmą udział w kiermaszu finałowym, który odbędzie się pod koniec sierpnia w Krakowie na placu Wolnica. Trwająca od czerwca do września impreza to pomysł województwa małopolskiego na promocję małopolskich produktów lokalnych, tradycyjnych i regionalnych.