Zawierają one wątroby z irlandzkiej wieprzowiny z groźnymi dla zdrowia dioksynami. Skażone pasztety dostępne w Tarnowie i regionie, były wycofywane ze sklepów i hurtownii już od grudnia, jednak wciąż można je kupić w niektórych sklepach. Przeprowadzone testy na wątrobie z Irlandii wykazały, że ilość zawartych w mięsie dioksyn była od 80 do 200 razy większa niż dopuszczalna norma. Dioksyny powodują przede wszystkim powstawanie raka, uszkadzają odporność i układ hormonalny. Są odpowiedzialne za częste występowanie wad rozwojowych męskich narządów płciowychi bezpłodność. Do spożycia nie nadają się partie pasztetu drobiowego w większości o gramaturach 131 i 250 gramów - z papryką, pasztet z zielonym pieprzem, z pomidorami, z pieczarkami oraz pasztet z majerankiem i pasztet firmowy. Do Polski trafiło 600 ton irlandzkiej wieprzowiny. Trafiła ona również - jak się szacuje - do 25 krajów europejskich. Skażenie mięsa nastąpiło prawdopodobnie w następstwie użycia pokarmu dla zwierząt zawierającego trujące substancje. koz