Targi Wielkanocne odbędą się w dniach od 15 do 25 kwietnia. Przez cztery dni - od 15 do 18 kwietnia - będzie odbywać się świąteczna odsłona Małopolskiego Festiwalu Smaku - poinformowało biuro prasowe Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego w Krakowie. Podczas festiwalu producenci żywności z regionu zaprezentują swoje wyroby związane z tradycją Wielkanocy. Przez cztery dni na stoiskach producentów żywności z całej Małopolski prezentowane będą świąteczne dania i produkty tradycyjne. Będzie można kupić m.in. żurek wielkanocny, jaja serwowane na różne sposoby, wędliny, pieczywo oraz wiele innych regionalnych przysmaków. Nie zabraknie również wielkanocnych ciast, jak mazurki, piaskowe baby i kulebiaki. Na straganach pojawią się także miody i wszystko, co niezbędne do przygotowania wielkanocnych wypieków i dań. Podczas targów odbędą się także imprezy towarzyszące, jak pokaz palm i obrzędów wielkanocnych (17 kwietnia), wielkanocne malowanie pisanek oraz kartek świątecznych (21 kwietnia), pokaz wielkanocnych stołów regionalnych, poświęcenie pokarmów oraz poczęstunek dla krakowian i turystów (23 kwietnia), obrzędy związane z tradycją śmigusa-dyngusa (25 kwietnia). Małopolski Festiwal Smaku to największe w Polsce regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym; promuje małopolskich producentów, produkty lokalne i tradycyjne oraz potrawy regionalne. Impreza organizowana jest od 2005 roku w formie plenerowych kiermaszów. Organizatorem Małopolskiego Festiwalu Smaku jest województwo małopolskie.