Podczas targów popularyzowane są również unijne zasady dotyczące promocji i ochrony jakości produktów żywnościowych. Targi to także prezentacja kunsztu warsztatu artystycznego twórców ludowych i ich rękodzieła. Towarzyszyć temu będzie muzyka regionalna, konkursy oraz pokazy kuchni "na żywo". Podczas Europejskich Targów Produktów Regionalnych odbędą się "Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich" oraz "Międzynarodowe Targi Kowalstwa Artystycznego". Niezaprzeczalnym walorem targów będzie możliwość podziwiania scenerii tatrzańskiej oraz degustacja produktów, które posiadają Certyfikat Unii Europejskiej. W targach weźmie udział ok. 120 wystawców m.in. z Polski, Włoch, Hiszpanii, Francji. Województwo Śląskie weźmie udział w imprezie po raz pierwszy. Tradycje kulinarne regionu prezentować będą wystawcy z Koniakowa, Żywiecczyzny i Pszczyny. Targi będą doskonałą okazją do prezentacji tradycji kulinarnych Śląskiego oraz produktów tradycyjnych i regionalnych. Zaprezentowane zostaną m.in. wędliny regionalne: żymloki i krupnioki śląskie, sery: oscypki, redykołka oraz bryndza, śląskie oblaty i żur, a także wypieki i potrawy, m.in. placki z blachy ze szpyrkami. Oprócz produktów zaplanowano także prezentacje lokalnego rękodzieła: koronek koniakowskich i wyrobów z kolorowej bibułki. W roku 2011 Europejskie Targi Produktów Regionalnych zostały objęte patronatem prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej. Patronat na imprezą objął również minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki oraz marszałkowie województw, w tym marszałek województwa śląskiego Adam Matusiewicz. Organizatorem imprezy jest Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury. Impreza potrwa od 11 do 14 sierpnia 2011 roku. Wiadomość pochodzi z oficjalnej strony województwa śląskiego.