Organizatorzy szczególnie zapraszają najmłodszych mieszkańców Krakowa. Dzieci, pod okiem mistrzów piekarskich Adama Ścibora, Grzegorza Czai, Janusza Lewandowskiego i Kazimierza Czekaja będą mogły wziąć udział w wypieku obwarzanków. Barwne historię o wypiekach opowie Leszek Mazan. Kraków mekką polskiego piekarstwa To w Krakowie powstały przepisy na obwarzanka, bajgla i precelka krakowskiego. Wspólną cechą tych specjałów jest to, że przed upieczeniem muszą zostać obgotowane, czyli obwarzone, stąd wzięła się nazwa najpopularniejszego z nich. Bajgiel to bułka z dziurką, wymyślona przez piekarza żydowskiego z Kazimierza. Trzeba przyznać, że bajgiel w ciągu lat przebył daleką drogę. Dziś jest bowiem najlepiej sprzedającą się bułką na... wschodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych. Ciekawa historia związana jest z precelkami krakowskimi. Król Władysław Jagiełło przygotowując się do Bitwy pod Grunwaldem zamówił u krakowskich piekarzy 16 wozów tych specjałów. Precelki pewnie nie okazały się kluczem do zwycięstwa w bitwie, ale na pewno posiliły nasze oddziały. Święto obwarzanka, bajgla i precelka krakowskiego odbędzie się w ten weekend na Małym Rynku w Krakowie. Początek imprezy o godz. 10.00 (potrwa do 17.00).