Ideą Festiwalu jest nawiązanie do jednej z najstarszych polskich tradycji kulinarnych. Impreza ma promować walory kuchni staropolskiej wśród odwiedzających Kraków turystów z Polski i zagranicy. W tegorocznej edycji Festiwalu weźmie udział 13 restauracji. Będą one walczyć o dwie przechodnie (otrzymywane na rok) nagrody - statuetkę Kazimierza Wielkiego (nagrodę publiczności) i statuetkę św. Jacka z Pierogami (nagrodę jury). W piątek smak pierogów będzie mógł ocenić każdy, kto w tym dniu odwiedzi Mały Rynek i po degustacji wypełni kupon konkursowy (głosy będzie można oddawać do godz. 18:00). Na kuponie będzie też można wpisać hasło, które zdaniem głosującego najlepiej wypromuje wybrane przez niego pierogi. Autorzy trzech najciekawszych haseł otrzymają nagrody. Natomiast w sobotę (14 sierpnia) najsmaczniejsze pierogi wytypuje powołane przez organizatorów jury, w składzie: Dariusz Natowski (przewodniczący), Andrzej Pałka, Michał Henzel. W ubiegłym roku uznanie jurorów zyskały pierogi huculskie, przygotowane przez "Królestwo Pierożka" - z nadzieniem z mięsa wołowego i wieprzowego, kapusty kiszonej, ziemniaków i cebuli. Natomiast publiczność nagrodziła pierogi restauracji "Any Time" - z bananami, twarożkiem, wanilią i rumem. Ostatni dzień Festiwalu (niedziela, 15 sierpnia) rozpocznie się mszą św. w intencji gastronomików i kupców krakowskich (Bazylika Mariacka, godz. 11:00) oraz poświęceniem przez ks. Infułata Bronisława Fidelusa ziół (Mały Rynek, godz. 12:00). Potem ogłoszone zostaną wyniki konkursów publiczności i jury ( godz. 12.15). Degustacji pierogów towarzyszyć będą liczne atrakcje oraz koncerty. W ciągu trzech dni festiwalu będzie można posłuchać m.in.: piosenek biesiadnych - zespół "Tęcza", folku - zespół "Siwy Dym", muzyki żydowskiej i bałkańskiej - "Quartet Klezmer Trio", piosenek Marka Grechuty w wykonaniu zespołu "Dzień Dobry" oraz muzyki elektronicznej, rocka czy acid jazzu. Część artystyczną poprowadzi Krzysztof Bochenek, absolwent PWST związany z Teatrem Bagatela.