- Wielka Sobota jest czasem oczekiwania na wielkie wydarzenie, które zmieniło bieg historii. Zmartwychwstanie Jezusa jest ostatecznym zwycięstwem dobra nad złem, życia nad śmiercią - mówił kard. Dziwisz, który poświęcił koszyczki z pokarmami przyniesione przez wiernych. Jak przypomniał, wierni w Wielką Sobotę święcą wodę i sól na znak oczyszczenia i odnowienia życia oraz wolności od grzechu; jajka, które symbolizują odradzające się życie, a także baranka wielkanocnego, symbolizującego Jezusa Chrystusa. Piękna, słoneczna pogoda sprawiła, że na święcenie przybyły całe rodziny, często z malutkimi dziećmi. Przed świątynią stanął ogromny stół z wielkanocnymi pokarmami. Przybyłym na uroczystość rozdawano bochenki chleba i jajka barwione w łuskach cebuli. Podczas spotkania na Rynku Krakowianie mogli posłuchać o zwyczajach wielkanocnych i spotkać się m.in. z kardynałem Franciszkiem Macharskim, ojcem Leonem Knabitem, opatem Benedyktynów w Tyńcu Bernardem Sawickim oraz opatem gwardianem Stanisławem Glistą z Bazyliki oo. Franciszkanów. Kucharz Benedyktynów Paweł Sołtys dzielił się przepisami na wielkanocne specjały.