Najciekawsze potrawy z wykorzystaniem śliwek (świeżych, suszonych, mrożonych) zostaną zaprezentowane szerokiemu gronu odbiorców oraz nagrodzone. Konkurs przeprowadzony zostanie w dwóch kategoriach: dania główne, zupy, przystawki oraz desery, wypieki, konfitury, napoje Jeden uczestnik może zgłosić jedną potrawę w każdej kategorii. Konkurs trwa do 11 września 2010. Potrawy zgłaszać można do biura stowarzyszenia najpóźniej do 6 września 2010 roku pocztą, mailem lub osobiście (liczy się data wpływu). Podczas drugiego etapu - czyli imprezy podsumowującej, która odbędzie się 11 września 2010 w Bacówce "Biały Jeleń" w Iwkowej, uczestnicy konkursu zaprezentują gotową potrawę do oceny przez jury konkursowe. Po rozstrzygnięciu odbędzie się degustacja wszystkich potraw. Wwaga w II etapie konkursu mogą wziąć udział tylko te osoby, które przyślą wypełnione karty zgłoszeniowe w wymaganym terminie). Informacja pochodzi ze strony Urzędy Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.