Scenariusz wszystkich napadów był zawsze taki sam. W okolice kawiarni podjeżdżał samochód z dwoma lub trzema mężczyznami. Do lokalu wchodził tylko jeden z nich i rozbijał słoik z kwasem masłowym. Klienci po takim ataku przez kilkanaście godzin nie byli w stanie wejść do środka lokalu, w którym roznosił się nieprzyjemny zapach zjełczałego masła. W czasie jednego z ataków napastnik oblał pracującą w kawiarni kobietę. Trafiła ona z obrażeniami oczu i twarzy do szpitala. Według informacji reportera RMF FM Marka Balawajdra, policja wyklucza chuligański wybryk. To raczej precyzyjnie zaplanowana akcja - albo to dzieło konkurencji, albo ktoś chciał wymusić haracz. Kwas masłowy (inaczej kwas butanowy) występuje w zjełczałym maśle, nadaje lekko gorzki posmak wielu serom; tworzy się również w żołądku, w którym zbyt długo zalegają produkty mlekopochodne. Substancja w temperaturze pokojowej to oleista, bezbarwna ciecz. W większych stężeniach posiada trudny do zniesienia zapach zjełczałego tłuszczu lub wymiocin. Kwas ten wykorzystywany jest do produkcji środków zapachowych, barwników i leków. Słuchaj Faktów RMF FM