Właściciele pierwszej w Polsce ekologicznej i w pełni roślinnej cukierni Zielony Talerz pokażą, jak przygotować smaczne i zdrowe wielkanocne potrawy, nie używając produktów odzwierzęcych. W programie między innymi: domowy majonez, pasta a'la jajeczna oraz mazurek. Po pokazie będzie okazja do spróbowania całej gamy innych świątecznych potraw bazujących całkowicie na składnikach roślinnych, przygotowanych przez członków stowarzyszenia Otwarte Klatki oraz krakowskiego oddziału fundacji Viva! Następnie zaprosimy do wspólnego obejrzenia krótkiego filmu-niespodzianki, którego tematyka skłania do refleksji nad zasadnością kontynuowania niektórych zwyczajów żywieniowych. Wieczór zakończy konkurs, w którym głównymi nagrodami będą nowości wydawnicze o tematyce kulinarnej. Wstęp:15 zł. Cały dochód z imprezy przeznaczymy na realizację celów statutowych stowarzyszenia Otwarte Klatki.