Ponad 300 wystawców prezentowało bodaj wszystko co może wyhodować i wyprodukować na polu, w sadzie i w ogrodzie, a także co gospodarstwu rolnemu niezbędne jest do produkcji. Organizatorem tej największej imprezy promocyjno-kulturalno-handlowej jest Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach Największe oblężenie przeżywały stoiska z sadzonkami. Zainteresowaniem cieszyły się sadzonki... winnego krzewu z doświadczalnej winnicy (!) w Łazach Brzyńskich. W czasie dwóch dni Agropromocji rozstrzygnięte zostały konkursy, m.in. Wojewódzki Konkurs Potraw Regionalnych dla kół gospodyń wiejskich z powiatów małopolskich i konkurs na "Najlepsze stoisko Agropromocji" oraz ogłoszono oficjalnie wyniki wojewódzkiej edycji konkursu "Agroliga", "Zielone lato" - konkursu promującego agroturystykę i prezentującego wyróżniające się gospodarstwa oraz "Nasze kulinarne dziedzictwo" na najlepszy produkt żywnościowy z Małopolski. Nasze kulinarne dziedzictwo: Kategoria produktów roślinnych 1. Stowarzyszenie Łącka Droga Owocowa 2. Chleb z czarnuszką - Kazimiera Piwowar z Męciny 3. Kawa z orkiszu - Jolanta Jabłczyk z Ropy 3. Dżem ze śliw Herbowy Ulenowy - Danuta Rybska z Nowego Sącza 3. Bobalky Anny Rastwiej z Tylicza Produkty pochodzenia zwierzęcego 1. Chytre mięso - Zbigniew Kapołka z Niedzicy 2. Serek łososiński mleczarni limanowskiej 2. Szynka dojrzewająca - Stanisław Mądry z Nowej Wsi Szlacheckiej Napoje regionalne 1.Wino wiśniowe Danuta Rybska Nowy Sącz 2. Nalewka z aronii Andrzej Mikołajewicz z Czorsztyna 3.Wódka z fasoli piękny Jaś Janiny Molek z Tropia. Produkty mieszane 1.Pierogi staropolskie razowe - Izabela Grądalska - restauracja Laugana w Gorlicach Nagroda specjalna dla produktu ze znakiem chronionego miejsca pochodzenia: Bryndza podhalańska Kazimierz Furczoń z Leśnicy Najlepsze ekspozycje wystawowe: Agro-Partner Kraków Polskie Piekarnie Gabriela i Witold Grab z Tarnowa Rolniczo - Handlowa Spółdzielnia Pracy w Nowym Sączu, Spółdzielnia Ogrodnicza Ziemi Sądeckiej Nowy Sącz Beskid Zielony - Lokalna Organizacja Turystyczna. Zakład Ceramiczny Bielowice Stacja Doświadczalna Oceny Odmian Węgrzce Najlepsze produkty pokazane na Agropromocji Polędwiczka wieprzowa wędzona z Laskopolu Altany, domy, domki - Batpol z Jazowska Wyroby ozdobne i użytkowe z drewna Anna Maria Addobbati z Męciny Konkurs potraw regionalnych Równorzędne KGW Szlembark, pow. Nowotarski - pęcak na żeberku z fizołami KGW Krasne Lasocice - paszteciki po krasińsku KGW Ptaszkowa - garnek cygański - zupa z kulkami mięsnymi i warzywami KGW Brunary, pow. Gorlicki - golonka w kapuście KGW Dębno pow. Brzesko, - żeberka w kapuście Zielone lato Na najlepsze gospodarstwo agroturystyczne 1.Jarosław Janik - Czerna, pow. Kraków 2.Agnieszka Leszczyńska - Biadoliny Radłowskie, pow. Tarnów 2.Małgorzata i Tadeusz Zającowi - Krasne Lasocice, pow. Limanowski 3.Urszula Baniak - Uście Gorlickie - pow. Gorlicki 3. Jadwiga i Stanisław Chmiel - Sromowce Wyżne, pow. Nowotarski Agroliga, w kategorii rolnik: Mistrz; Anna i Stanisław Nowakowie ze Żmiącej, Gm. Laskowa Wicemistrzowie: Mirosław Kania - Waryś, pow. Brzeski, Emilia i Jacek Nowakowie z Kamienny, Gm. Łabowa, Marcin Kłósek - Bochnia, Wojciech Musiał - Nieciecza, gm. Żabno, Małgorzata i Krzysztof Gucwa - Kwiatonowice, W kategorii firma: Mistrz: Spoiw Expol - Nowy Sącz Wicemistrzowie: Proszona - Nowy Sącz, ZP Ciastkarnia Piekarnia Urbańscy - Sucha Beskidzka, Piekarnia Złoty Kłos - Dobczyce, FPH Zakład Masarski Lenart - Raciechowice Autor: saw