Celem imprezy jest promowanie tradycyjnej polskiej kuchni, zarówno wśród krakusów, jak i turystów. Degustacjom setek rodzajów pierogów będzie towarzyszył kiermasz, występy artystyczne i konkursy dla widzów. Tłumnie zgromadzeni na placu Szczepańskim restauratorzy będą rywalizowali o dwie przechodnie statuetki - Kazimierza Wielkiego, przyznawaną przez publiczność, oraz statuetkę św. Jacka z Pierogami, którą przyzna jury. Dlaczego właśnie św. Jacek jest wiązany z pierogami? Legenda mówi, że sprawili to krakowscy biedacy, którzy spotykali świętego Jacka. Poprosili go o pierogi, gdyż słyszeli, że to prawdziwy przysmak elit. Święty spełnił ich prośbę i w ten sposób został świętym od pierogów. Pięciodniowy festiwal rozpocznie się w sobotę 11 sierpnia o godzinie 12. Smakosze muszą się spieszyć, ponieważ już o godz. 17 publiczność będzie musiała wydać werdykt i ogłosić, który restaurator lepi najsmaczniejsze pierogi. Kolejny dzień rozpocznie się mszą świętą w kościele oo. Dominikanów. Niedzielę z pierogami wypełnią występy artystyczne i opowieści dominikańskie. Impreza potrwa do środy 15 sierpnia, a urozmaicą ją nieszpory gregoriańskie w kościele oo. Dominikanów (poniedziałek - środa, godz. 18.25). EZ podpis pod fotka: Pierogi, czyli tradycyjne polskie danie, ma wypromować naszą kuchnię wśród turystów autor fotki: Marek Lasyk