Jeśli się uda - rekord zostanie wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa! A wszystko to w ramach OscypekFest 2008, dwudniowej imprezy (26-27 lipca 2008 r.), podczas której zaplanowano wiele atrakcji zarówno dla amatorów uczty dla podniebienia, jak i koneserów muzyki. Poprzez publiczne wytwarzanie największego sera góralskiego chcemy pokazać, wysiłek i trud, jaki bacowie wkładają w produkcję góralskich przysmaków - mówi Paweł Pieczarka, organizator imprezy. Koalicja Marek Ziem Górskich jest po raz kolejny patronem merytorycznym tej imprezy Oscypek i bryndza podhalańska to góralskie sery, które zostały już zarejestrowane w Unii Europejskiej jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Sery te mogą być wytwarzane na terenie niektórych gmin Podhala i Żywiecczyzny. Oscypek wzbogaca swoim aromatem wiele sałatek, jak na przykład: z ugotowaną czerwoną fasolą w stogu natki pietruszki, czy z rukoli w oliwie z dodatkiem soku z cytryny. Można go też smażyć i grillować. Oscypki muszą być wytwarzane zgodnie ze specyfikacją zatwierdzoną przez Komisję Europejską. W chwili obecnej kilkunastu baców z Podhala i Żywiecczyzny jest w trakcie procesu uzyskania certyfikacji. Producent, który chce uzyskać certyfikację powinien w pierwszej kolejności uzyskać akceptację bacówki przez Inspekcję Weterynaryjną pod kątem warunków produkcyjnych, następnie uzyskać pozytywną ocenę produkcji oscypków pod względem zgodności ze specyfikacją Państwowej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych. OscypekFest - 2008 jest organizowany już po raz trzeci. Program imprezy obejmuje m.in. wybory Miss OsypekFest 2008. Gwiazdami tegorocznej edycji oprócz gospodarza - kapeli PIECZARKI, będą m.in. zespoły Trubadurzy i Gang Marcela oraz hit sezonu 2008 - IVAN MLADEK (Jozin z Bazin). OscypekFest - 2008 to weekend poświęcony promocji nie tylko oscypka ale także wszystkich innych serów góralskich. Przy tej okazji organizatorzy i patroni wskazują również na uwarunkowania prawne związane z produkcją produktów tradycyjnych i regionalnych.