Festiwal jest największym w Polsce, regionalnym wydarzeniem o charakterze kulinarnym, promującym małopolskie produkty lokalne oraz potrawy regionalne. Jest też jedynym Polsce cyklem konkursów organizowany przez samorząd regionalny, w którym wybierani są najlepsi producenci żywności. Półfinałowe, konkursowo - festiwalowe kiermasze odbywają się w pięciu największych miastach regionu. Jury złożone z uznanych ekspertów kulinarnych ocenia produkty w kategoriach: mięsa, przetwory mleczne, wyroby piekarsko-ciastkarskie, przetwórstwo owoców i warzyw, gotowe dania i potrawy, inne produkty oraz najatrakcyjniejsze danie restauracyjne. Publiczność odwiedzająca kiermasze może wziąć udział w plebiscycie i wskazać produkty, które najbardziej jej smakują. Zwycięzcy lokalnych kiermaszów wystartują w Wielkim Finale Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się 15 i 16 września w Krakowie, na Placu Wolnica. Najbliższy kiermasz półfinałowy Małopolskiego Festiwalu Smaku odbędzie się 29 lipca (niedziela), na Rynku w Nowym Sączu. O tytuły najlepszych wyrobów i udział w finale III Festiwalu rywalizować będą producenci żywności z powiatów: nowosądeckiego, limanowskiego i gorlickiego. Nowosądecka rywalizacja rozpocznie się o godz. 10.00. Wystawcy zaprezentowani zostaną o godz. 11. 30. O godz. 15 zakończy się plebiscyt dla publiczności. Ogłoszenie wyników oraz losowanie nagród dla widzów biorących udział w plebiscycie nastąpi o godz. 17.15. Nowością sądeckiego kiermaszu jest puchar ufundowany przez prezydenta Nowego Sącza Ryszarda Nowaka za najładniejsze stoisko. W ramach Festiwalu Smaku odbył się już (w czerwcu) półfinał krakowski pod hasłem "Święto chleba" dla wystawców z Krakowa oraz z powiatów: krakowskiego, proszowickiego, miechowskiego, wielickiego, myślenickiego. Po sądeckich eliminacjach kolejne odbędą się: 5 sierpnia w Oświęcimiu, 18 sierpnia w Zakopanem, 2 września w Klikowej koło Tarnowa. (saw)