Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy. Trudno się nie zgodzić z sentencją Anthelme Brillat-Savarina, opublikowaną blisko dwa wieki temu w książce "Fizjologia smaku". Jakiej astronomicznej kwoty wart jest zatem innowacyjny smak pierogów, potrawy tak głęboko zakorzenionej przecież w polskiej, tradycyjnej kuchni? Okazuje się, że krakowscy restauratorzy nie potrzebują szczególnej, materialnej zachęty, by toczyć bój o prym wśród twórców najsmaczniejszych pierogów. Podczas ubiegłorocznego festiwalu uznanie jury i publiczności zdobyły pierogi ze szpinakiem, a także z kaszą i wędzonką oraz pierogi z jabłkami w płatkach róż. Ciekawe, czym mistrzowie kuchni zaskoczą nas tym razem? Kolejna edycja festiwalu to nie tylko rywalizacja o przechodnie statuetki Kazimierza Wielkiego (głosowanie publiczności) i św. Jacka z Pierogami (werdykt profesjonalnego jury). Nie zabraknie kiermaszów, koncertów oraz pokazów - jakby nie patrząc trudnej sztuki - wyrabiania ciasta i lepienia pierogów. Mistrzowie kuchni Zbigniew Kurleto oraz Piotr Krawczyk udowodnią, że pierogi są zawsze modne i jest dla nich miejsce także w kuchni XXI wieku. Natomiast szefowie kuchni Tomasz Czyżewski oraz Marcin Mróz zaprezentują nowoczesne sposoby ich podawania. Duża część atrakcji skierowana jest do najmłodszych. Głównie z myślą o nich zaplanowano show klauna Bartosza Tapera. Dzieci ucieszy także mini zoo oraz lajkonik. Dzięki edukacyjnemu programowi Od ziarenka do pierożka milusińscy dowiedzą się, jak robi się pierogi i jak długi to cykl, zanim ulubione danie trafi na stół. Familijnie powinno być podczas zabaw i gier prowadzonych przez Apollo Film Kijów.Centrum, a najodważniejsi spośród publiczności mogą stanąć do rywalizacji w konkursie lepienia pierogów. Festiwal to jednak przede wszystkim raj dla smakoszy. Rok temu skonsumowano ponad 180 tys. pierogów. Wynik imponujący! Tegoroczną degustację umilą występy kapeli góralskiej Baciarka oraz zespołu folklorystycznego Pierony. Prestidigitatorskie popisy Teatru Iluzji Mefisto sprawią, że dosłownie "rozpłyną się w powietrzu" nie tylko drobne przedmioty w rodzaju chusteczek czy bukietów. Podczas pokazów ze stołów w zawrotnym tempie znikać będą na pewno także... pierogi. VI Festiwal Pierogów w Krakowie odbędzie się w dniach od 15. do 17. sierpnia na Małym Rynku. Wstęp wolny. Chcesz przepis na dobre pierogi? Kliknij SMAKER.PL Więcej o Festiwalu Pierogów na stronie: www.biurofestiwalowe.pl Szczegółowy program festiwalu na następnej stronie.