Ruskie, z mięsem, kapustą, owocami... Nie ma chyba osoby, która nie jadła pierogów. Jeżeli jednak znajdzie się ktoś taki, koniecznie powinien przyjść na krakowski Rynek w najbliższy piątek lub sobotę. Warto przekonać się o smaku potrawy, której tradycja w Polsce sięga czasów średniowiecznych, a którą dla uczestników festiwalu przygotowywać będą krakowscy restauratorzy. "Polskie pierogi już w XIII wieku jako danie wsi polskiej, później szlacheckich dworów, dalej mieszczan polskich, a nawet ziemian i książąt, były prawdziwym przysmakiem wszystkich stanów. W XVIII wieku zadomowiły się w Petersburgu na dworze carskim, potem w Paryżu na dworze cesarskim by teraz ponownie odkryte stanowić fenomen polskiej kuchni" - pisze znany krakowski restaurator Jacek Łodziński. Festiwal Pierogów na krakowskim Rynku rozpocznie się uroczystym poświęceniem ziół w Bazylice Mariackiej "na Matkę Boską Zielną". Zmagania restauratorów o miano najlepszego twórcy pierogów trwać będą dwa dni. W piątek najlepsze danie wybierze publiczność, natomiast w sobotę tytuł "Krakowskiego Mistrza Pierogów" przyzna jury, w skład którego wejdą wybitni znawcy sztuki kulinarnej. Specjalnie na potrzeby Festiwalu pod Wieżą Ratuszową powstanie Kraina Pierogów z drewnianymi kramami. Organizatorzy przewidzieli liczne konkursy dla publiczności, a także występy zespołów muzycznych. Nie zabraknie atrakcji dla najmłodszych. Patronat medialny nad imprezą objęły: INTERIA.PL, Telewizja Kraków, Dziennik Polski, Radio RMF FM.